QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

25.04.2024 11:29

Kdo vyšíval, nehřešil. V Plzni bude k vidění unikátní výstava

03.11.2021 13:19

První výstava v České republice zaměřující se na vlastní rukodělné práce českých šlechtičen bude k vidění od 5. listopadu v Západočeském muzeu v Plzni.

CG0A0362

Národní památkový ústav Praha ve spolupráci se Západočeským muzeem v Plzni připravily pro své návštěvníky unikátní výstavu. Jedná se o první výstavu liturgických oděvů v ČR zaměřující se na vlastní rukodělné práce českých šlechtičen.

Vystavená díla pochází nejen z rukou českých šlechtičen, ale i od několika generací panovnické rodiny Habsburků. Zapůjčené exponáty pochází z hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu, hradu v držení původního šlechtického rodu, soukromé sbírky, diecézních kostelů několika diecézí, Arcibiskupského paláce v Praze, Metropolitní kapituly u sv. Víta, Václava a Vojtěcha a od Kongregace Nejsvětějšího Vykupitele ze Svaté Hory.

Nejstarší vystavený exponát bude z počátku 17. století, je jím modrá kasule z kostela Nanebevzetí Panny Marie ve Staré Boleslavi. Nejmladší datovaný exponát bude letos 100 let stará kasule ze zámku Rájec-Jestřebí, vyšitá Idou Mendsdorff, rozenou Paar.

Díla byla vybírána s ohledem na doloženou dataci a autorství šlechtičen, s ohledem na četnost zastoupení různých vyšívačských technik a alespoň zčásti na zastoupení jednotlivých časových období.

Kromě rouch ve vitrínách a informačních panelů budou na výstavě náznakem instalovány zámecký salon a zámecká kaple. Výstavu bude doprovázet krátká filmová ukázka přibližující divákovi zhotovování výšivek a používání vyšitých liturgických textilií.

Výstava bude k vidění od 5. listopadu do 27. února v Západočeském muzeu v Plzni.

 

foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24