QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kostel v Plasích na severním Plzeňsku prošel rekonstrukcí za 70 milionů

22.04.2022 18:11

V pátek 22. dubna byl slavnostně ukončen projekt obnovy kostela Nanebevzetí Panny Marie v Plasích. Kostel byl rekonstruován od podzimu roku 2018.

220422_Plasy_005
220422_Plasy_005220422_Plasy_002220422_Plasy_001

Za účasti představitelů Plzeňského kraje v čele, církve, Národního památkového ústavu a dalších významných hostů byl ukončen projekt obnovy a rekonstukce kostela Nanebevzetí Panny Marie v Plasích. Rekonstrukce si vyžádala více než 70 milionů korun, prebíhala od roku 2018 do letošního roku a byla financována z 95 % z evropských fondů.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie je součástí výzanmného areálu bývalého cisterciáckého kláštera v Plasích. Také tady probíhá rekonstrukce. Více zde.

V rámci rekonstrukce kostela proběhla oprava omítek, opatření proti vlhkosti, statické zajištění, oprava střechy a trhlin zdiva, restaurování unikátního románského portálu, dvou gotických portálů, transfer barokního portálu do prostoru severní arkády v podkruchtí, obnova podlahy, okenních paspart v sakristii, kamenných ostění a prahů dveří, restaurování oltářů, kazatelny, dveří a lavic, balustrády presbyteria a obrazů.

Při rekonstrukci byl odhalen unikátní románský portál. "24. května 2019 byl po 343 letech restaurátory Janem Bradnou a Tomášem Váňou odhalen tympanon románského portálu v západním průčelí kostela bývalého cisterciáckého kláštera v Plasích. Byla zajištěna jeho konzervace a statická sanace," říká Helena Frintová, tisková mluvčí z Krajského úřadu Plzeňského kraje. 

Práce proběhly v souvislosti s dokončením oprav fasád a restaurováním mobiliáře kostela. "Na základě průzkumů a koncepčního rozhodnutí o způsobu restaurování a prezentaci románského a raně barokního portálu v průčelí kostela rozhodl Krajský úřad Plzeňského kraje ve spolupráci se specialisty Národního památkového ústavu, Generálního ředitelství, o prezentaci románského portálu jako hlavního vstupu do kostela Nanebevzetí Panny Marie s tím, že stávající raně barokní portál bude restaurován a prezentován v prostoru boční lodi kostela," dodala Frintová.

V kraji se rekonstruuje i další významný kostel. Je to barokní skvost, kostel Nanebevzetí Panny Marie v Přešticích. Více jsme psali zde.

foto: KÚ Plzeňského kraje

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24