Krizový štáb Plzeňského kraje chce zastavit pendlery

20.03.2020 18:15

Členové krajského štábu apelují na Ústřední krizový štáb ČR, aby zamezil přeshraniční výměně pracovních sil. Chystá se i žádost na Ministerstvo zdravotnictví. Mezi nakaženými koronavirem už se objevili první pendleři. 

89907237_10219019793258158_6379055384170070016_n

Podle hejtmana Josefa Bernarda není možné uvalit na naše občany přísná omezení a zároveň připustit neustálý tok přeshraničních pracovníků z oblastí, kde nejsou tak důslední, jako u nás.

Dosud byla většina nakažených koronavirem z Plzeňska, nově přibyli pozitivně testovaní na Domažlicku. Jsou mezi nimi i pendleři, kteří dojíždějí pracovat do Německa.

Hejtman  na jednání krizového štábu Plzeňského kraje také shrnul opatření, která přijal kraj a další činnosti, zejména v oblasti zdravotnictví, a s tím související nákupy osobních ochranných prostředků. Informoval také aktuálně o stavu vládní zásilky respirátorů a roušek, která by do kraje měla dorazit o víkendu. "Po víkendu nebo nejpozději v pondělí by měl být dostatek ochranných prostředků. Jediné, co zatím nemáme a budeme dále shánět, jsou respirátory té nejvyšší třídy – FFP3,“ uvedl hejtman.

Zástupci každé ze zúčastněných složek, policie, hasiči, armáda, záchranka, fakultní nemocnice a Krajská hygienické stanice, shrnuli situaci a předal aktuální informace.

Zaznělo velké poděkování za spolupráci krajským hasičům. Ti se podíleli kromě jiného na vybudování stacionárních odběrových míst, která odlehčila náběrovým sanitkám.

FOTO:ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24