QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Které památky nejvíce frčí? V první desítce má svého zástupce i Plzeňský kraj

04.08.2020 19:42

Historické objekty ve správě Národního památkového ústavu přilákaly letos v červenci 1,3 milionu návštěvníků. Je to o 100 tisíc lidí více než ve stejném období loni.

1

"Potvrdil se předpoklad, že lidé budou v létě upřednostňovat dovolenou v Česku a tudíž lze očekávat zvýšený zájem o české památky. Letošní červenec je z hlediska návštěvnosti nejsilnější za poslední tři roky, a to i přes to, že výrazně ubylo návštěvníků ze zahraničí. Propad výnosů se už ale vyrovnat nepodaří.  Přáli bychom si, aby se trend zvýšené návštěvnosti podařil udržet i v srpnu a děkujeme všem příznivcům památek za jejich podporu,“ uvedla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Národní památkový ústav zahajuje návštěvnickou sezonu každoročně 1. dubna. Vlivem koronavirové pandemie však letos památky otevřely až 25. května. Propad výnosů od začátku roku do konce května činil téměř 120 milionů korun a pokračoval i v červnu, kdy byly památky v provozu ve zpřísněném návštěvnickém režimu a s omezenou kapacitou prohlídek. Do konce června tak finanční ztráty dosáhly 138 milionům korun. Během prvního prázdninového měsíce se podařilo propad snížit na aktuálních 134 milionů korun.

Celková návštěvnost od začátku letošního roku do konce července činí 1,8 milionů lidí, což je o 1,1 milionu méně, než v roce 2019. Nejnavštěvovanějšími památky letošního roku jsou již tradičně zámky Lednice, Český Krumlov a Hluboká, na čtvrté a páté příčce se umístily hrady Karlštejn a Trosky.

V první desítce má svého zástupce také Plzeňský kraj, a to hrad Rabí. V červenci sem zamířilo 26 500 lidí. Největší hradní zřícenina v České republice si navzdory koronavirové pandemii od začátku roku do konce července meziročně přilepšila v průměru o 1500 návštěvníků.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24