Lékařská fakulta zahájila další akademický rok. Nabrala více studentů!

03.10.2019 21:08

Lékařská fakulta v Plzni rozšířila počty prváků! Do prvních ročníků se letos zapsalo o padesát studentů více než v předchozích letech. Fakulta zareagovala na nařízení vlády.

214722-636983508041853700-960x639-cwhvtophcenterbg000000

Na Plzeňskou lékařskou fakultu, která je součástí Univerzity Karlovy, nastoupilo v tomto týdnu na obor Všeobecné lékařství v českém jazyce ke studiu více než 300 studentů. Je to přibližně o 50 budoucích lékařů více než vloni. 

Fakultě se podařilo navýšit počet míst a úspěšně tak plní vládní nařízení, jehož cílem je pomoci řešit nedostatek lékařů v českém zdravotnictví. V Plzni se studuje také zubní lékařství a paralelní všeobecná medicína a zubní lékařství v angličtině.

Vláda patnáctiprocentní růst počtu studentů všeobecného lékařství letos podpořila částkou 500 mil Kč, z níž Lékařské fakultě v Plzni připadlo 62,2 mil Kč. „Pro fakultu změna znamená mimo jiné reorganizaci rozvrhů prvních ročníků a nákup vybavení a studijních materiálů, konkrétně například mikroskopů pro výuku histologie,“ říká proděkan pro výuku všeobecného lékařství prof. Jiří Ferda. S příchodem nových studentů se zvyšuje také počet studijních skupin, což klade vyšší nároky na pedagogy. Lékařské fakulty se dlouhodobě potýkají s nedostatkem odborných učitelů medicíny. Většina prostředků, určených pro navýšení počtu studentů, proto půjde na mzdy pedagogů a lékařů, kteří se na výuce podílejí.

Plzeňská lékařská fakulta nemá, s ohledem na postupný nárůst studentů ve všech ročnících, ani dostatek učeben. Řada z nich je navíc v nevyhovujících historických budovách. Řešení přináší nový moderní kampus, který postupně vyrůstá v sousedství Fakultní nemocnice Plzeň na Lochotíně. Do roku 2014 byly vybudovány tři nové objekty – sídlo pro pět teoretických ústavů fakulty a dvě budovy Biomedicínského centra, které se věnuje primárně výzkumu. Druhá etapa výstavby bude zahájena letos a v akademickém roce 2022/23 by měla být kapacita prostor pro studenty i pedagogy dostatečná.

Důležitým aspektem přijetí vyššího počtu studentů je také to, aby náročné studium medicíny dokončili a stali se z nich lékaři. Fakulta proto od letošního ročníku zpřísnila přijímací zkoušky – jediným kritériem jsou výsledky zkušebních testů a není nadále možné být přijat jen na základě výsledků ze střední školy. Dalším krokem je založení Juniorské univerzity, která se poprvé uskutečnila v loňském roce a díky níž mají studenti středních škol jedinečnou příležitost poznat studium medicíny zblízka – na exkurzi na pracoviště fakulty a během série přednášek předních odborníků fakulty a fakultní nemocnice.

Přehled počtu studentů v prvním ročníku LFP 2019/20

Všeobecné lékařství – 1941 přihlášek, 562 přijatých, 302 zapsaných

Zubní lékařství – 708 přihlášek, 77 přijatých, 43 zapsaných

General Medicine (studium v angličtině) – 73 přijatých

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24