QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Letní barokní festival začíná, první slavnost se chystá v Mariánské Týnici

16.06.2021 15:12

Letní barokní festival bude i letos, začíná už tento víkend. První velká slavnost se uskuteční v sobotu v Mariánské Týnici. V pátek proběhne koncert v kostele sv. Barbory v Manětíně.

baroko-31

Léto patří v Plzeňském kraji neodmyslitelně baroku, a tak si i letos vychutnáte na historických objektech barokní dobu všemi smysly. Pořadatelé pro Vás připravili pestrou nabídku hudby, divadla, tance, oživených prohlídek, prezentace barokní kuchyně, soutěží a her pro děti a mnoho dalšího. Už tento víkend festival začíná, první velká akce se chystá v sobotu 19. června Mariánské Týnici.

zapadoceske baroko_logaPo zahájení v měsíci červnu se festival rozběhne o prázdninách bohatou nabídkou slavností a doprovodných akcí. 9. července se můžete těšit na tradiční barokní klášterní slavnost v Muzeu Českého lesa v Tachově, letos na téma varhany. Pro děti je zde připravena celodenní soutěž „Stopujeme baroko v Tachově“, kde všichni úspěšní „stopaři“ získají drobnou odměnu. K této slavnosti se v Jízdárně ve Světcích 11. července přidá koncert barokní hudby s názvem Bach, Vivaldi a „Čechové“ v podání souboru Musica Florea. Na závěr července vystoupí frekventanti mezinárodního letního Kurzu staré hudby a předvedou nově nastudované ukázky ze sbírky barokních árií Estensische Musicalien 179, která je uložena v Národní knihovně ve Vídni. 

Bez názvu – 1

V srpnu do Plzeňského kraje zavítá soubor prestižní francouzské akademie v Lyonu L’ensemble Mille-feuille a na koncertě 7. srpna v Kralovicích představí vývoj hudby na přelomu renesance a baroka.

Zahradní slavnost „Květy baroka“ Vás přivítá 7. srpna na zámku ve Svojšíně a reálný pocit z těžké práce služebnictva si budou moci vyzkoušet nejen děti 14. srpna na zámku v Manětíně.

O víkendu 13 – 15. srpna můžete zavítat do okresu Domažlice, kde na Vás čeká barokní víkend v areálu kostela ve Všekarech. Milovníci divadla zde ocení představení souboru Geisslers Hofcomoedianten Orbis Pictus nebo pohádku pro děti Divadla 100 opic. Pořádající spolek Johan si připravil tvůrčí dílnu pro děti, opět na divadelní téma.

Méně známé barokní památky můžete objevit v sobotu 28. srpna, kdy se koná poutní slavnost u kostela v Nicově u Plánice nebo barokní odpoledne u rekonstruovaného zámku v Cebivi. Letošní rok je zároveň oslavou 300. letého výročí od blahořečení sv. Jana Nepomuckého a toto výročí vzpomene akce ve Šťáhlavech.

Festival pokračuje i v měsíci září a i nadále nabízí program vhodný pro celé rodiny. V sobotu 11. září si mohou děti zahrát hru Stopy baroka v muzeu Jižního Plzeňska v Blovicích nebo si vyzkoušet střelbu z kuše a barokní kolotoč v areálu kláštera v Chotěšově, kde proběhne barokní odpoledne v sobotu 25. září.

Letní barokní festival doprovází mnoho koncertů barokní hudby a nebude chybět oblíbený cyklus „Procházky uměním“ organizovaný známou violistkou Jitkou Hosprovou.

Informace o celém programu Letního barokního festivalu včetně aktuálních změn naleznete na www.zapadoceskebaroko.cz.

Nejbližší akce v rámci Letního barokního festivalu:

  • Pátek 18. června, od 17 hodin / Manětín, kostel sv. Barbory
    První slavnostní koncert na nově rekonstruované varhany s požehnáním otce biskupa Mons. Tomáše Holuba.
  • Sobota 19. června, od 14 hodin / Barokní den v Mariánské Týnici
    V rámci barokního programu bude představena dokončená dostavba východního ambitu a fresková výzdoba kaplí. (info)

  • 25. června 2021 od 18 hod. / Barokní svatojánská noc, Klatovy, jezuitská kolej
    Prostředí jezuitské koleje, refektáře a nově zrekonstruovaného kostela podtrhne barokní atmosféru večera. (info)
     

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24