QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Letošní festival světla BLIK BLIK poprvé rozzáří interiér katedrály sv. Bartoloměje

23.03.2022 12:53

Festival světla BLIK BLIK se 25. a 26. března vrátí do centra Plzně v plné kráse. Letošní ročník mimo jiné nabídne unikátní projekci v interiéru katedrály sv. Bartoloměje nazvanou Nebeská symfonie.

Blik Blik_foto DEPO2015

Letošní festival světla a umění ve veřejném prostoru BLIK BLIK organizátoři připravili tak, aby nahradil dva předchozí roky zmítané koronavirovou pandemií. Instalace nabídnou to nejlepší ze současně digitální tvorby od umělců nejen z Čech, ale také ze Slovenska, Maďarska, Francie a dokonce Japonska. Festival se po předchozích ročnících vrací zpět do centra Plzně, 2,5 kilometrů dlouhá trasa povede od náměstí Republiky přes Šafaříkovy sady, Korandův sbor, Denisovo nábřeží a plzeňskou Papírnu do areálu DEPO2015.

„S přípravou jsme si dali velkou práci. Pravděpodobně nejvýraznější bude instalace v katedrále sv. Bartoloměje, kde se bude promítat jeden z největším videomappingů, který kdy ve střední Evropě byl. Skvělé instalace budou také na druhém konci trasy v prostorách DEPO2015, kde bude další velkolepý videomapping trošku jiného charakteru od slovenských umělců Borise Vitázka a Zuzany Sabové. Další instance v DEPO2015 kterou návštěvníci určitě nesmějí minout, je od japonského digitálního umělce Yasuhiro Chidy, která ukáže hvězdnou oblohu přenesenou do prostoru bývalé lakovny,“ popisuje dramaturg Jiří Suchánek, ředitel kulturní a kreativní zóny DEPO2015, která BLIK BLIK pořádá.

Pořadatelé nezapomněli ani na plzeňské rodáky Jiřího Trnku a Josefa Skupu, kteří by letos oslavili svá jubilejní výročí. „Každý z nich bude mít připravenou svoji projekci. Instalcí je připraveno mnoho, letošní novinkou je také divadelní představení Camera Obscura od Žongléros, které se v průběhu festivalu představí celkem čtyřikrát v autobusové hale DEPO2015,“ doplnil Jiří Suchánek.

Jak již bylo zmíněno, nejzásadnější instalací letošního ročníku se stane jedna z největších středoevropských videomappingových projekcí nazvaná Nebeská symfonie, která bude k vidění v nově zrekonstruované katedrále sv. Bartoloměje. Autory jsou francouzští umělci ze skupiny AV Extended. „Své projekce děláme ve Francii a v dalších zemích. S festivalem světla v Plzni spolupracujeme už po čtvrté a jsme velmi rádi, že jsme se i letos zapojili. Světlená show se bude odehrávat v celém interiéru katedrály, k vidění budou vesmírné motivy ale i plzeňské reálie. Na celém projektu jsme pracovali několik měsíců,“ uvedl Sebastian Shnebel ze skupiny AV Extended, který má v projektu Nebeské symfonie na starost technickou stránkou.

„Plzeňský biskup Tomáš Holub byl s projektem seznámen na podzim minulého roku. Po předvedení ukázek projektů umělecké skupiny AV Extended, kteří dělali podobné projekty v katedrálách ve Francii, byl nadšený a říkal, že přesně takto by si představoval oslavu nově zrekonstruovaného prostoru. V Českém prostředí se jedná o zcela unikátní projekt,“ dodává Jiří Suchánek.

1

Na festivalu se představí také japonský umělec Yasuhiro Chida, který v prostoru bývalé lakovny v DEPO2015 pomocí kilometrů vypnutých provazů vytváří za pomoci projektorů trojrozměrnou měnící se iluzi noční oblohy plné hvězd. Instalace nese název Analemma. „Mám více než padesát různých projektů, tento je ale jeden z mých nejsilnějších. Neinspiruji se žádnými umělci, myslím si, že všechna krása už tady na světě dávno je. Nechávám se inspirovat přírodou, fascinuje mě vesmír a hvězdná obloha, kterou také pomocí své instalace přenáším do vnitřího prostoru,“ sdělil umělec Yasuhiro Chida, který své práce již vystavoval v Japonsku, Tchaj-wanu, Německu či Itálii.

Festival bude probíhat v pátek 25. března a v sobotu 26. března, oba dny od 19 do 24 hodin. Vstupenky jsou placené na instalace v katedrále sv. Bartoloměje, Korandově sboru a na divadelní představení Camera Obscura. Ostatní instalace a program v Papírně jsou přístupné zdarma.

 

foto: depo2015, QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24