QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Lumír Olšovský: Elisabeth v amfiteátru bude mimořádný a silný zážitek!

22.06.2022 11:00

Nezkrotná Sisi, stovky komparzistů, přes šest set kostýmů, živý orchestr, koně, pyro show, videoprojekce… to vše a mnohem více nabídne muzikálová Noc s operou!

Elisabeth_DJKT (3)

V neděli 26. června se v Lochotínském amfiteátru v Plzni sejdou příznivci divadla. V rámci šestého ročníku Noci s operou totiž letos poprvé nabídne divákům Divadlo J. K. Tyla velmi oblíbené muzikálové představení Elisabeth. Režisér večera, Lumír Olšovský, QAPu přiblížil plánovaný večer a také prozradil, kde hledá inspiraci.

Letos poprvé je součástí Noci s operou muzikálové představení. „Elisabeth jsme vybrali, protože je to nejhonosnější a největší dílo, každý divák si v něm přijde na své,“ říká Olšovský a se smíchem upřesňuje, proč nebylo vybrané jiné z aktuálních představení: „Na Donaha! se na konci hry svlékne šest chlapů, a to by z té dálky bylo velice málo efektní, zvlášť kdyby byla večer zima.“

Režisér ujišťuje, že představení přinese návštěvníkům velké zážitky. „Nejhorší je, když diváci vyjdou z divadla a baví se o tom, co budou zítra vařit. Občas jsem šel po představení před divadlo a jen tak jsem se tam hrbil a nastražil uši, abych slyšel, o čem si lidé povídají. Vždy jsem měl velkou radost, když řešili hru, kterou právě viděli. A to nemuseli zrovna mluvit o mně," směje se Olšovský. „Je důležité odnést si z divadla nějaký zážitek a já vám zaručuji, že právě Elisabeth ty velké zážitky přinese!“

Inspiraci oblíbený herec a režisér plzeňského divadla hledá v Londýně. „Do Londýna jezdíme s Pavlem Bárem na muzikály rádi. Během pěti dnů stihneme i devět představení. Jezdíme tam alespoň jednou za rok, dělají to tam opravdu dobře a já tam zrelaxuji a načerpám inspiraci.“

Jeden z výrazných prvků muzikálu Elisabeth jsou honosné a překrásné dobové kostýmy. „Sisi má 18 kostýmů, dohromady s ostatními herci ze souboru je to přes 200 kostýmů, komparzisté mají dalších 450. V zákulisí bude u převlékání velký šrumec, ale jak já říkám, účinkovat v muzikálu je jen pro silné jedince,“ říká s úsměvem Lumír Olšovský.

Elisabeth je velkolepé dílo o životě císařovny Sisi. Tu ztvární Soňa Hanzlíčková, která za tuto roli získala Uměleckou cenu města Plzně a byla nominovaná na Cenu Thálie. Její herecký kolega Pavel Režný za roli Smrti v roce 2020 toto prestižní divadelní ocenění dokonce získal. Roli Luigiho Lucheniho, který provází celým dějstvím, ztvární brilantní Martin Holec.

„Bude to mimořádný večer, který diváka vtáhne. Do Lochotína byste měli přijít, protože tam zažijete něco, co v divadle prostě nezažijete. Jestli jste už Elisabeth u nás v divadle viděli, tak vám zaručuji, že ji uvidíte úplně v jiném světle a bude to mimořádný zážitek. A ještě si o pauze můžete koupit pivo,“ zve na představení režisér muzikálu Lumír Olšovský, který bude Elisabeth s diváky sledovat z hlediště a zároveň asistovat při odpalování pyroefektů.

Vstupenky a další informace k Noci s operou naleznete zde.

foto DJKT

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24