QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Lyžaře čeká novinka. Železná Ruda mění systém úpravy běžkařských tras

05.12.2019 9:54

Úplně nový systém úpravy běžkařských tras otestuje v této zimní sezoně šumavská Železná Ruda. Do stop navíc vyjede posílený tým rolbařů.

Běžky Kvilda (5)

Lépe upravených stop by se měli dočkat v této zimní sezoně běžkaři v Železné Rudě a okolí. Město se rozhodlo radikálně změnit způsob úpravy tras.

"Trasy jsme nově rozdělili do dvou skupin. Na ty pro rekreační účely, které budou upravovány vždy před víkendem a na tratě pro sportovce, které chceme upravovat obden. Samozřejmě pokud to dovolí počasí. Pokud chtěl dosud někdo opravdu sportovně běžkařit, jel raději do Německa a nezůstal u nás. Proto chceme najít vhodnou alternativu právě pro tyto návštěvníky Šumavy. Budeme pro ně upravovat vybrané čtyři okruhy na Belvederu v délce od dvou do pěti kilometrů a potom dva okruhy na Gerlově Huti tak, aby byly v co nejlepší kvalitě a lidé nám zůstávali v Česku,“ vysvětluje starosta Železné Rudy Filip Smola.

Změna souvisí i s největší novinkou této sezony na Železnorudsku. "Po dlouhých letech letos opět začne jezdit skibus. Zájemce sveze zdarma na trase ze Špičáckého sedla na Gerlovu Huť, tedy právě do míst, kde budou zmíněné běžkařské okruhy,“ připomíná starosta.

Město také před letošní zimou posílilo svůj tým rolbařů. "K dispozici máme dvě rolby jako loni, ale nově přibyli tři rolbaři. Do letoška stopy upravoval jen jeden, ten se ale blíží důchodovému věku a letos bude jezdit naposledy. Dohodl jsme se tedy se třemi zájemci z našeho města, kteří byli ochotni tuto práci vykonávat. Všichni už za sebou mají potřebné školení,“ dodává Filip Smola.

Železná Ruda se bude letos starat 84 kilometrů běžkařských tratí. Na stopy, které má město na starost, navazují další, ty upravují například obce Prášily nebo Hamry.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24