Maso z letákové akce Penny nevyhovělo testům inspekce - FOTKY

18.05.2018 8:56

Nižší obsah masa, než se uvádělo na obalech. Tradiční problém odhalily testy SZPI u masa v propdejní síti Penny Market. Stažení výrobku z trhu tentokrát nestačilo...

maso_Penny_01_postcard
maso_Penny_01_postcardmaso_Penny_01maso_Penny_02Letak_Penny Market

Falšování velkého rozsahu zjistili inspektoři SZPI při kontrole masných výrobků uváděných na trh v letákové akci Penny Market. Aktuální výsledky laboratorních rozborů potvrdily významně nižší obsa masa, než byl uváděný na obalu.

Konkrétně šlo o "Schneider Moravské uzené maso" o hmotnosti půl kilogramu s datem spotřeby do 19. května šarže L 8103, vyrobené na Slovensku. "Na etiketě potraviny byla uvedena informace 70 % masa, laboratorním rozborem byl zjištěn obsah masa 52,8 %," říká mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Dalším byl produkt "Schneider BALATON Klobása" s datem spotřeby do 9. června šarže L 8107. Na etiketě potraviny byla uvedena informace, že na 100 gramů hotového výrobku bylo použito 124 gramů masa. Laboratorním rozborem byl zjištěn obsah 97,2 gramů masa na 100 gramů hotového výrobku. Tento výrobek nicméně nebyl součástí letákové akce.

Inspekce nařídila okamžité stažení výrobků z prodeje. Krom toho ale bude muset prodejní síť nechat všechny další šarže těchto produktů před uvedením na trh na vlastní náklady analyzovat v akreditované laboratoři na skutečný obsah masa ve výrobku. "Prodejce je rovněž povinen prověřit ostatní šarže předmětných potravin z hlediska obsahu masa, které se již nachází v tržní síti," dodává Pavel Kopřiva.

FOTO: SZPI

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24