Meteorologové varují před silným větrem. Na horách hrozí sněhové jazyky

20.01.2022 8:40

Na většině území Česka bude ve čtvrtek foukat silný vítr, který může místy v nárazech dosáhnout až 70 kilometrů v hodině. V polohách nad 500 metrů pak hrozí sněhové jazyky, kvůli kterým mohou být některé silnice nesjízdné.

DSC_0667

Ze zimním počasím dorazil do celého Česka, včetně Plzeňského kraje ve čtvrtek 20. ledna silný vítr. Výstraha před ním platí od 3 hodin ráno do 18 hodin večer. Čerstvý západní až severozápadní vítr bude mít místy nárazy až 70 km/h.

Vítr může poškodit stromy a lesních porosty, možné jsou také menší škody na budovách. Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.

V polohách nad 500 metrů hrozí také tvorba sněhových jazyků, výstraha před nimi platí od 20. ledna 3 hodin ráno do 21. ledna 18 hodin večer. Výstraha před sněhovými jazyky platí v Plzeňském kraji pro Horažďovice, Klatovy, Kralovice, Nýřany, Stříbro, Sušice a Tachov.

Sníh může zhoršit sjízdnosti komunikací, některé vozovky mohou být až nesjízdné. Při řízení auta je nutná zvýšená opatrnost.

 

foto: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24