QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Mezinárodní den trpaslíků! Dokážete vyjmenovat všech sedm?

21.06.2022 10:23

Datum 21. června patří trpaslíkům. Přinášíme zajímavosti o trpaslících a jedné dobročinné akci s názvem Běh za trpaslíky, která se bude konat v Plzni!

trpaslík pixabay

Když se řekne trpaslík, každému přijde na mysl něco jiného. Někomu se vybaví sádrová postavička na zahrádce, někomu seriál, pohádky, planetky v sluneční soustavě. Zkrátka na trpaslíky můžeme narazit snad všude. S trpaslíky má také spojitost sportovní dobročinná událost Běh za trpaslíky, které se můžete zúčastnit na dálku, ale také vyrazit na trať osobně, a to i v Plzni.

Běh za trpaslíky je sportovní událost, které se může zúčastnit každý. Kdykoliv od 24. do 26. června můžete svým pohybem pomoct popáleným a těžce nemocným dětem. Stačí se zaregistrovat zde a urazit vzdálenost 5 kilometrů. V rámci této akce se konají i hromadné trpasličí běhy. V plzeňském Borském parku v pátek 24. června od 17 hodin proběhne registrace a prezentace běžců. Na zájemce čeká trasa v délce 3 kilometry s trpasličími úkoly. Startovné je dobrovolné, minimálně však 150 korun a celý výtěžek ze startovného putuje na pomoc popáleným a těžce nemocným dětem, preventivní program PÁLÍ a nábory do registru dárců dřeně.

Kde se vzal fenomén zahradních trpaslíků? Někdo má tyto sádrové postavičky rád, jiný v nich zase vidí symbol kýče. Trpaslíci mají původ v germánských a skandinávských příbězích. Jako příbuzní bohů Thora a Odina ochraňují zahrady a sady. Vyrábět sádrové postavičky začali v Německu v 19. století. Trpaslíci na sebe berou podobu zahradníků s lopatičkou, rybářů, zkrátka kreativitě se meze nekladou. Podle odborníků má však trpaslík měřit minimálně 68 centimetrů, úsmívat se a mít bílé vousy.

Trpasličí planety jsou objekty ve sluneční soustavě. Jsou podobné planetě a musí splňovat několik základních podmínek. Musí obíhat okolo Slunce, mít dostatečnou hmotnost a nebýt v dané zóně dominantní. Pod trpasličí planety patří plutoidy, což jsou trpasličí planety, které obíhají Slunce až za drahou Neptunu. Snad nejznámější trpasličí planetou, plutoidem je Pluto, které je takto označováno od roku 2006, kdy byla schválena nová definice planet.

Sněhurka a sedm trpaslíků. Každý z nás snad někdy slyšel nebo viděl tento příběh. Dokážete trpaslíky vyjmenovat? Šmudla, Prófa, Kejchal, Rejpal, Stydlín, Štístko a Dřímal. Zajímavostí je, že první celovečerní animovaný film studia Walta Disneyho byla právě Sněhurka a sedm trpaslíků. Natáčela se od roku 1934 do roku 1937. Snímek byl prvním animovaným filmem ve Spojených státech amerických a stal se nejúspěšnější filmem roku 1938.

 

foto ilustrační Pixabay

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24