QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Mimořádná událost pro hasiče z Klenčí! Po 36 letech mají novou cisternu – FOTKY

18.08.2019 11:21

Velmi výjimečný den měli hasiči z Klenčí pod Čerchovem v sobotu 17. srpna. Po 36 letech totiž mají novou cisternu. K tomu získali i dopravní automobil. Podívejte se na fotky.

Hasiči Klenčí pod Čerchovem (4)
Hasiči Klenčí pod Čerchovem (1)Hasiči Klenčí pod Čerchovem (2)Hasiči Klenčí pod Čerchovem (3)Hasiči Klenčí pod Čerchovem (5)Hasiči Klenčí pod Čerchovem (4)Hasiči Klenčí pod Čerchovem (6)Hasiči Klenčí pod Čerchovem (8)Hasiči Klenčí pod Čerchovem (9)Hasiči Klenčí pod Čerchovem (7)Hasiči Klenčí pod Čerchovem (10)Hasiči Klenčí pod Čerchovem (11)Hasiči Klenčí pod Čerchovem (13)Hasiči Klenčí pod Čerchovem (12)Hasiči Klenčí pod Čerchovem (15)Hasiči Klenčí pod Čerchovem (14)Hasiči Klenčí pod Čerchovem (16)

Hasiči v Klenčí pod Čerchovem mají dva nové zásahové automobily – cisternu na podvozku Scania a dopravní automobil Volkswagen Transporter. Pro hasiče z Klenčí pod Čerchovem to byla v sobotu velká událost. Nový cisternový automobil získala jednotka naposledy před 36 lety.

„Byla to tehdy cisterna CAS 25 ŠKODA 706 RTHP. V roce 2006 byla po nehodě nahrazena starším, ale stejným vozem CAS 25 ŠKODA 706 RTHP. Tuto cisternu pak nahradila v roce 2010 cisterna CAS 25 Liaz, získaná převodem od HZS PLK a kterou si nyní převezme jednotka sboru dobrovolných hasičů z Dílů,“ uvedl velitel jednotky Jiří Hnyk ml.

„Liazka" je již 27 let stará, navíc má podle velitele jednotky pro hasební obvod klenečské jednotky nedostatečnou zásobu vody a není také příliš vhodná pro provoz v horském terénu. Navíc vozidlo vyžadovalo už řadu oprav. Hasičům z Klenčí už nevyhovovala ani kvůli tomu, že výrazně stouply počty výjezdů, protože jednotka byla zařazena do kategorie JPO II.

„Svým stářím také vozidlo vyžadovalo stále více oprav a zaměstnávalo tak pravidelně všechny členy jednotky. Kromě toho nároky na techniku a její spolehlivost také výrazně stouply počtem výjezdů naší jednotky, která je zařazena do kategorie JPO II.,“ uvádí dále velitel jednotky.

Novou cisternovou automobilovou stříkačku na podvozku Scania dodala městysu Klenčí pod Čerchovem firma WISS Czech za 7 610 295 korun včetně DPH. Na financování se podílela Česká kancelář pojistitelů z Fondu zábrany škod a Plzeňský kraj.

Kromě cisterny mají hasiči i nový dopravní automobil Volkswagen Transporter.

Městys Klenčí pod Čerchovem (do roku 1946 Kleneč pod Čerchovem, německy Klentsch) se nachází v okrese Domažlice v Plzeňském kraji. Žije zde přibližně 1 300 obyvatel.

V Klenčí byl sbor dobrovolných hasičů založen jako 3. v Plzeňském kraji, po Kdyni a Domažlicích. 3. 9. 1876, ale schválení v Praze bylo až 15. 5. 1877.

foto: pozary.cz

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24