QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Míra se konečně ozval. Čáp z Mirošova pobývá v Čadu

29.10.2019 19:19

Čáp vybavený vysílačkou nahnal strach plzeňským ochráncům zvířat. Od srpna o něm neměli zprávy. Teď se Míra přihlásil z daleké Afriky.

Foto B. Mášek (22)

Po několika týdnech se lidem ze Záchranné stanice živočichů v Plzni konečně přihlásil čáp Míra z Mirošova. Letošní mládě vybavené vysílačkou  bylo vypuštěno 11. července na Tachovsku. Teď se  pták ozval z afrického Čadu.

"Poslední zprávu o Mírovi jsme dostali 25. srpna a byla z lokality Izrael kousek od Egypta a Saudské Arábie. Tady se nám Míra ztratil ze signálu a ozval se až po dvou měsících na den přesně, a to 25. října. Chybějící data se doplnila a vše nasvědčuje tomu, že se spolu s ostatními čápy zdržuje v Čadu kolem města Oum Hadjer, Zoer a Matadjana. Zpráva přišla v momentě, kdy se čáp dostal ve správný okamžik na správné místo pokrytí, a data mohla být odeslána. Na c mapě Afriky je  Míra kousek pod Edou, který se stále hlásí z lokality bezejmenných řek nad městem Matadjana rovněž v Čadu,“ sděluje Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů v Plzni.

Kromě  čápů Míry a Edy sledují ochránci živočichů také Arnošta. „Sourozenec Edy jménem Arnošt pobývá v Ptačím parku u Pasova a využívá pohostinnosti německých kolegů,“ dodává Karel Makoň s tím, že Eda i Arnošt se vylíhli z vajec sundaných v dubnu z hnízda v Nalžovských Horách na Klatovsku.

„I přesto, že oba ptáci jsou z jednoho hnízda a dokonce byli následně adoptováni do jiného hnízda, a to v Chodové Plané na Tachovsku, chovají se každý jinak. Zatímco Eda už je v Africe na zimovišti, Arnošt se pleská kousek od naší hranice v Německu,“ uzavírá Karel Makoň.

FOTO: B. Mášek

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24