Muzeum loutek zve na Svatbu u Broučků, unikátní Trnkovo dioráma - FOTKY

13.06.2021 8:00

Muzeum loutek rozšířilo expozici o unikátní dioráma Jiřího Trnky Svatba u Broučků. Dioráma s 57 loutkami má zůstat v muzeu jako součást stálé expozice minimálně 10 let.

broučci1
broučci1broučci 22broučci 44broučcibroučci 4

"Dioráma s 57 loutkami, které vytvořil 27letý Jiří Trnka podle knižní předlohy Jana Karafiáta v roce 1939 pro Světovou výstavu v New Yorku, jsme v konzervačních dílnách ZČM restaurovali a ve spolupráci s rodinou Trnkových doplnili o další vzácné loutky z Trnkova raného období. Pro ty nejzvídavější návštěvníky jsme pro srovnání připravili i skutečné světlušky ze zoologického oddělení ZČM. A protože se i u Broučků nalezl špion, mohli jsme zprovoznit i samoobslužnou výtvarnou dílnu Špion u Broučků," uvádí ředitelka Muzea loutek Markéta Formanová.

Loutkové dioráma „Svatba u Broučků“ bylo vytvořeno mladým, tehdy 27letým, Jiřím Trnkou na zakázku Československého výstavního výboru pro Světovou výstavu v New Yorku. Dioráma mělo být umístěno v československém pavilonu mezi uměleckými a průmyslovými expozicemi jako exponát, který by zaujal americké děti. Trnka obdržel závazné zadání na konci února 1939, tedy na poslední chvíli před expedicí výstavy do zámoří, a proto, stejně jako mnoho jiných děl, dioráma po anexi Československa nacistickým Německem neodcestovalo a zůstalo v Praze.

broučciV prostoru širokém 2,4 metru, hlubokém 1 metr a vysokém 1,2 metru se nachází 57 loutek, které představují broučky, slunéčka neboli verunky, luční kobylky a šneky přímo při svatebním obřadu Verunky. Kromě svatebního páru s družičkami a oddávajícím se na scéně nachází pěvecký sbor broučků se sbormistrem, kapela, kočár tažený lučními kobylkami a rodina Broučků s mnoha dětmi. Dioráma bylo zaskleno a bohatě barevně osvětleno.

Svatba u Broučků byla odkoupena od výstavního výboru nakladatelstvím Melantrich, které jej v roce 1943 darovalo Českobratrské církvi evangelické. Českobratrská církev evangelická později zapůjčila dioráma do Jimramova, rodiště autora Broučků Jana Karafiáta, a posléze v roce 2020 do Muzea loutek v Plzni, pobočky Západočeského muzea. V dílnách muzea byl exponát restaurován a nyní bude po dobu deseti let vystaven ve městě, kde se jeho autor Jiří Trnka narodil a kde propadl kouzlu loutek.

Expozici doplňují loutky z raného období tvorby Jiřího Trnky a z období Dřevěného divadla.  Pro děti je připraven samoobslužný doprovodný výtvarný program Špion u Broučků.

FOTO - Dioráma objektivem Václava Mariana / zdroj: www.zcm.cz

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24