QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na Kateřinském potoce mohou bobři hospodařit jak se jim zlíbí - FOTKY

24.06.2022 16:00

Tématu bobrů v krajině se dotýká jeden z dílu dokumentárního cyklu, který se natáčel za účasti Karla Makoně ze Záchranné stanice živočichů v Plzni.

Bobři natáčení_DESOP (10)
Bobři natáčení_DESOP (10)Bobři natáčení_DESOP (9)Bobři natáčení_DESOP (11)Bobři natáčení_DESOP (12)Bobři natáčení_DESOP (13)Bobři natáčení_DESOP (15)Bobři natáčení_DESOP (17)Bobři natáčení_DESOP (16)

Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů v Plzni natáčel pro Českou televizi dokument s přírodovědcem a režisérem Prokopem Pithartem. Díl s názvem Zadržování bobra v krajině je součástí dokumentárního cyklu Nedej se. Část pořadu se točila na Kateřinském potoce na Tachovsku a v Janovském mokřadu u Nýřan.

Přírodní rezervace na Kateřinském potoce, kde bobr může hospodařit bez toho, aniž by někomu překážel, patří z větší části nadačnímu fondu EDEN, menší část pak patří DES OP – Záchranné stanici živočichů v Plzni. Cesta k zachování tohoto území a umožnění bobrům přirozeně se pohybovat, byla strastiplná. Na nákup pozemků se skládalo mnoho lidí i z řad příznivců a partnerů DES OP.

Dokument se dotýká nelehkého tématu. Výskyt bobrů totiž může pro zemědělce a vlastníky pozemků přinášet mnohá úskalí v podobě škod a ztrát. Toto téma mezi zemědělci a ochránci přírody výrazně rezonuje. „Je smutné, že nejsme schopni systematicky, koncepčně a efektivně nejenom realizovat to, co dělá bobr, ale ani to, co už je hotové a bobrem udělané, jinak ochránit,“ uvedl Makoň.

Dle Karla Makoně je ochrana přírody nedostatečná. „Co mi vadí moc, je skutečnost, že stát a státní orgány ochrany přírody místo toho, aby hájily zájmy ochrany přírody, stále dokola hájí a obhajují komerční neveřejné zájmy druhé strany.“

 

foto DES OP

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24