V souladu se směrnicí EU, tento web používá cookies. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.

Podmínky užívání cookies      Ano, povolit cookies

Na sv. Martina nesmí na stole chybět husa! Jak na ní?

husa klikněte pro další foto
6. 11. 2020 16:01

Svatý Martin se blíží. Už tradičně se na sv. Martina peče husa a popíjí mladé Svatomartinské víno. A jak připravit správně husu? Kdy jí dát do trouby, jak dlouho ji péct? Přinášíme recept!

Na svátek sv. Martina, který se slaví 11. listopadu, by neměla na stole chybět husa. A možná ji plánujete právě teď o víkendu. Jak upéct husu a co k ní připravit vám poradí foodblogerka Andrea Motlíková. Přinášíme recept...

Pomalu pečená husa a červené zelí s brusinkami

Na přípravu budete potřebovat:

husa o hmotnosti 3,5- 4kg
sůl
kmín celý nebo drcený

Na červené zelí: 1 kg kysaného (ne sladkokyselého) červeného zelí, 1 cibule, sterilované brusinky, 100 ml červeného vína, 1-2 hřebíčky, 2 polévkové lžíce cukru, sůl

Husu ráno, den před servírováním, osolíme a okmínujeme. Pořádně vmasírujeme do kůže a necháme ji v chladu do večera.

Večer ve 23 hodin rozehřejeme troubu na 90 stupňů Celsia a vložíme do ní přiklopený pekáč s husou, kterou jsme podlili cca 300 ml vody. Husu do pekáče vkládáme prsy nahoru. A celou noc se o husu nemusíme starat. Ráno cca v 8 hodin husu zkontrolujeme, znovu přiklopíme a zvýšíme teplotu na 180 stupňů Celsia. Občas přelijeme výpekem. V 11 hodin odklopíme, zvýšíme teplotu na 220 stupňů Celsia a dopečeme kůžičku dozlatova.

Zelí připravíme následujícím způsobem. Nejprve na másle orestujeme najemno nakrájenou cibuli, pak přisypeme cukr a necháme ho lehce s cibulí zkaramelizovat. Přidáme okapané zelí, podle potřeby trochu dosolíme a přidáme hřebíček. Podlijeme vínem nebo vodou a dusíme doměkka. Nakonec vmícháme 1-2 PL brusinek. Provaříme. Zelí buď můžete zahustit nebo nechat vyvařit tekutinu.

K huse můžete podávat nejlépe knedlíky. Někde se připravují i lokše.

Foto a recept: V kuchyni vždy otevřeno, Andrea Motlíková

MH
sdílet na facebook

Pochutnejte si o víkendu na kachně! Výtečné kachní recepty

Recepty
 čtení
13. 11. 2020 15:46

Už máte plán na víkendový oběd? Kachna bude určitě skvělou volbou. Jakou ale udělat ke kachním prsům omáčku? A co zkusit připravit divokou kachnu na slanině a červeném víně? Máme pro vás recepty...

Na sv. Martina nesmí na stole chybět husa! Jak na ní?

Recepty
 čtení
6. 11. 2020 16:01

Svatý Martin se blíží. Už tradičně se na sv. Martina peče husa a popíjí mladé Svatomartinské víno. A jak připravit správně husu? Kdy jí dát do trouby, jak dlouho ji péct? Přinášíme recept!

  QAP téma   Tipy do Bavorska

Infocentrum Plzeňského kraje a Bavorska získalo stříbro v anketě oblíbené íčko!

Počasí - Plzeňský kraj

Předpověď počasí Vám přináší: In-počasí

QAP doporučuje

  Svět krásy a zdraví tianDe

Zdraví a krása z Altaje

  Pavel Trampota - PT Servis

Sportovní výživa a doplňky, vše pro fitness a další sporty

  Květiny u Jany a Lukáše s.r.o.

Velký výběr květin, svatební a smuteční vazby, dekorace, dárkové zboží