V souladu se směrnicí EU, tento web používá cookies. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.

Podmínky užívání cookies      Ano, povolit cookies

Na sv. Martina nesmí na stole chybět husa! Jak na ní?

husa klikněte pro další foto
6. 11. 2020 16:01

Svatý Martin se blíží. Už tradičně se na sv. Martina peče husa a popíjí mladé Svatomartinské víno. A jak připravit správně husu? Kdy jí dát do trouby, jak dlouho ji péct? Přinášíme recept!

Na svátek sv. Martina, který se slaví 11. listopadu, by neměla na stole chybět husa. A možná ji plánujete právě teď o víkendu. Jak upéct husu a co k ní připravit vám poradí foodblogerka Andrea Motlíková. Přinášíme recept...

Pomalu pečená husa a červené zelí s brusinkami

Na přípravu budete potřebovat:

husa o hmotnosti 3,5- 4kg
sůl
kmín celý nebo drcený

Na červené zelí: 1 kg kysaného (ne sladkokyselého) červeného zelí, 1 cibule, sterilované brusinky, 100 ml červeného vína, 1-2 hřebíčky, 2 polévkové lžíce cukru, sůl

Husu ráno, den před servírováním, osolíme a okmínujeme. Pořádně vmasírujeme do kůže a necháme ji v chladu do večera.

Večer ve 23 hodin rozehřejeme troubu na 90 stupňů Celsia a vložíme do ní přiklopený pekáč s husou, kterou jsme podlili cca 300 ml vody. Husu do pekáče vkládáme prsy nahoru. A celou noc se o husu nemusíme starat. Ráno cca v 8 hodin husu zkontrolujeme, znovu přiklopíme a zvýšíme teplotu na 180 stupňů Celsia. Občas přelijeme výpekem. V 11 hodin odklopíme, zvýšíme teplotu na 220 stupňů Celsia a dopečeme kůžičku dozlatova.

Zelí připravíme následujícím způsobem. Nejprve na másle orestujeme najemno nakrájenou cibuli, pak přisypeme cukr a necháme ho lehce s cibulí zkaramelizovat. Přidáme okapané zelí, podle potřeby trochu dosolíme a přidáme hřebíček. Podlijeme vínem nebo vodou a dusíme doměkka. Nakonec vmícháme 1-2 PL brusinek. Provaříme. Zelí buď můžete zahustit nebo nechat vyvařit tekutinu.

K huse můžete podávat nejlépe knedlíky. Někde se připravují i lokše.

Foto a recept: V kuchyni vždy otevřeno, Andrea Motlíková

MH
sdílet na facebook

Rostou! Ale co s nimi? Recepty na vynikající houbové recepty!

Recepty
 čtení
7. 8. 2021 9:52

Milovníci hub si přijdou na své, houby rostou. Ale co s nimi? Tradiční houbovka nebo smaženice už vás neláká? Zkuste něco jiného, vynikající houbové recepty pro vás připravila foodblogerka Andrea Motlíková.

Hledáte novou letní dobrotu? Udělejte si tvarohový dezert do skla

Recepty
 čtení
11. 7. 2021 13:59

Jahody, borůvky i maliny k létu zkrátka patří. Máte chuť na něco sladkého? Tak právě tvarohový dezert s ovocem může být to pravé. Andrea Motlíková servíruje další ze svých receptů...

  QAP téma   Tipy do Bavorska

Termální lázně Johannesbad v Bad Füssingu v plném provozu bez omezení!

Počasí - Plzeňský kraj

Předpověď počasí Vám přináší: In-počasí

QAP doporučuje

  Chyť a pusť

Rybářské potřeby od nástrah až po pruty. Navštivte náš e-shop nebo kamennou prodejnu.

  Český software s.r.o.

Tvorba www stránek

  Pavel Trampota - PT Servis

Sportovní výživa a doplňky, vše pro fitness a další sporty