QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na sv. Martina nesmí na stole chybět husa! Jak na ní?

10.11.2023 17:09

Svatý Martin je tady. Už tradičně se na sv. Martina peče husa a popíjí mladé Svatomartinské víno. A jak připravit správně husu? Kdy jí dát do trouby, jak dlouho ji péct? Přinášíme recept!

husa
husahusa2

Na svátek sv. Martina, který se slaví 11. listopadu, by neměla na stole chybět husa. A možná ji plánujete právě teď o víkendu. Jak upéct husu a co k ní připravit vám poradí foodblogerka Andrea Motlíková. Přinášíme recept...

Pomalu pečená husa a červené zelí s brusinkami

Na přípravu budete potřebovat:

husa o hmotnosti 3,5- 4kg
sůl
kmín celý nebo drcený

Na červené zelí: 1 kg kysaného (ne sladkokyselého) červeného zelí, 1 cibule, sterilované brusinky, 100 ml červeného vína, 1-2 hřebíčky, 2 polévkové lžíce cukru, sůl

Husu ráno, den před servírováním, osolíme a okmínujeme. Pořádně vmasírujeme do kůže a necháme ji v chladu do večera.

Večer ve 23 hodin rozehřejeme troubu na 90 stupňů Celsia a vložíme do ní přiklopený pekáč s husou, kterou jsme podlili cca 300 ml vody. Husu do pekáče vkládáme prsy nahoru. A celou noc se o husu nemusíme starat. Ráno cca v 8 hodin husu zkontrolujeme, znovu přiklopíme a zvýšíme teplotu na 180 stupňů Celsia. Občas přelijeme výpekem. V 11 hodin odklopíme, zvýšíme teplotu na 220 stupňů Celsia a dopečeme kůžičku dozlatova.

Zelí připravíme následujícím způsobem. Nejprve na másle orestujeme najemno nakrájenou cibuli, pak přisypeme cukr a necháme ho lehce s cibulí zkaramelizovat. Přidáme okapané zelí, podle potřeby trochu dosolíme a přidáme hřebíček. Podlijeme vínem nebo vodou a dusíme doměkka. Nakonec vmícháme 1-2 PL brusinek. Provaříme. Zelí buď můžete zahustit nebo nechat vyvařit tekutinu.

K huse můžete podávat nejlépe knedlíky. Někde se připravují i lokše.

Foto a recept: V kuchyni vždy otevřeno, Andrea Motlíková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24