Náhled do světa lidí s hendikepem přiblíží výstava Lidé odvedle

21.09.2020 7:58

Výstava Lidé odvedle Vám nabídne nevšední pohled do světa lidí se zrakovým, sluchovým a tělesným postižením. Připravuje ji Nadace Sirius ve spolupráci s muzei.

Lide_odvedle_01b
Lide_odvedle_01bLide_odvedle_04bLide_odvedle_09Lide_odvedle_10Lide_odvedle_11Lide_odvedle_14Lide_odvedle_15Lide_odvedle_16Lide_odvedle_17Lide_odvedle_18Lide_odvedle_19Lide_odvedle_21Lide_odvedle_22Lide_odvedle_23Lide_odvedle_24Lide_odvedle_25Lide_odvedle_28Lide_odvedle_30

Navštívit tuto nevšední interaktivní výstavu můžete až do 10. ledna 2021 v Západočeském muzeu a je zcela zdarma. Veřejnosti je přístupná od úterý do neděle od 10 do 18 hodin.

Výstava je zaměřena především na školy a bude dětem hravou formou přibližovat život lidí s postižením zrakovým, sluchovým a tělesným prostřednictvím osobních zážitků.

Cílem této výstavy je ukázat dětem i dospělým, jak vypadá svět lidí se zdravotním postižením, jak je možné tato postižení alespoň částečně kompenzovat a že i hendikepovaní lidé prožívají stejně šťastné a zajímavé okamžiky jako lidé zdraví.

Výstava je rozdělena do několika etap, věnovaných jednak různým úkonům, jednak jednotlivým zdravotním znevýhodněním. Návštěvníci si zde osobně vyzkouší, jak se musí hendikepovaní lidé, dospělí i děti, vypořádat s různými životními situacemi, které jsou pro zdravého člověka běžné, ale pro zdravotně znevýhodněné mohou představovat překážku.

Některé etapy výstavy, zvláště ty, které přibližují zrakové komplikace, vyžadují zapojení rukou a hmatu. Proto byla přímo v expozici přijata zvýšená hygienická pravidla, včetně umístnění několika stojanů pro dezinfekci rukou.

Návštěvníci výstavy se během své neobvyklé cesty rovněž seznámí se zásadami správné komunikace s lidmi s postižením a dozví se, jak jim citlivě a přitom účinně nabídnout pomoc.

K dispozici jsou návštěvníkům výstavy pracovní listy a pro učitele připravujeme metodické pokyny k daným tématům, které pak budou moci využít při práci ve svých hodinách.

Fotky: webové stránky výstavy

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24