Náměstí ve Stříbře i přístavba školy v Újezdě bojují o prestižní cenu - FOTKY

29.06.2019 15:06

Plzeňský kraj má i v letošním roce dva adepty v nominacích na Českou cenu za architekturu. O prestižní cenu se uchází rekonstrukce náměstí ve Stříbře a přístavba školy v Újezdě.

namesti-stribro__2 (3)
namesti-stribro__2 (3)namesti-stribro__2 (4)namesti-stribro__2 (2)namesti-stribro__2 (1)druzina-plzen-ujezd (2)druzina-plzen-ujezd (3)druzina-plzen-ujezd (1)druzina-plzen-ujezd (4)

Česká komora architektů v lednu 2019 vyhlásila 4. ročník České ceny za architekturu (ČCA). Architekti do ní přihlásili 186 realizací. Sedmičlenná mezinárodní odborná porota do užšího výběru nominovala 34 děl, ze kterých v listopadu 2019 vzejdou finalisté a držitel historicky čtvrté České ceny za architekturu.

V nominacích poroty je zastoupeno 11 regionů České republiky a hlavní město Praha. Plzeňský kraj v soutěži reprezentují Přístavba školní družiny v Plzni - Újezdě od kanceláře projectstudio8 a Revitalizace Masarykova náměstí v městské památkové zóně města Stříbra od M&P architekti - krajinářská architektura.

Stejně jako v předchozích ročnících byla většina nominovaných děl dokončena v loňském roce (26). Jejich typologie je různorodá. Silné zastoupení mají, jak bývá zvykem, projekty pro bydlení, ať už soukromé, určené pro rekreaci nebo hromadné. V letošním roce vzrostl počet přihlášených realizací veřejných prostranství, což se projevilo také u nominovaných děl.

Zda některá z realizací nacházejících se v Plzeňském kraji osloví porotce natolik, že se zařadí mezi finalisty, bude jasné 14. listopadu 2019 na slavnostním galavečeru ve Foru Karlín v Praze. Na akci budou rovněž vyhlášeny výsledky ocenění za výjimečný počin a ceny partnerů. Předcházet bude pečlivý výběr poroty, která se s řadou realizací seznámí přímo v terénu. Den po galavečeru se v Galerii Jaroslava Fragnera uskuteční vernisáž výstavy České ceny za architekturu 2019.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24