Národní park hlásí úhyn rysa a vlka v návštěvnických centrech na Šumavě

04.05.2022 11:19

Národní park Šumava informoval o úhynu dvou zvířat. Jedná se o rysa Davida a vlčici Pandoru. Brzy bude omezen provoz v Návštěvnickém centru Srní. Přinášíme podrobnosti.

IMG_0766

Návštěvnické centrum Kvilda a Srní zasáhla smutná zpráva. Uhynul rys David a vlčice Pandora. Přesné příčiny úmrtí by mohla odhalit pitva. Návštěvnické centrum v šumavském Srní bude v červnu otevřeno s výrazným omezením.

Desetiletý rys David neměl moc štěstí už jako malé kotě. V roce 2012 ho srazilo auto. Po mnoha operacích se veterinářům povedlo rysa uzdravit. V zajetí však strávil mnoho času, a tak nemohl být vypuštěn zpět do volné přírody. V Návštěvnickém centru Kvilda žil téměř šest let.

„Na uhynulém zvířeti nejsou žádné známky zranění, předpokládáme, že se jedná o přirozený úhyn. Uvidíme, zda pitva, kterou provedou kolegové z Veterinární univerzity v Brně, nám prozradí více,“ vysvětluje koordinátor chovu zvířat v Návštěvnických centrech NP Šumava Oldřich Vojtěch.

Do Návštěvnického centra Srní byla vlčice Pandora převezena ze zoologické zahrady Lohberg. Spolu se samcem Gregem z plzeňské zoo založili smečku o čtrnácti jedincích. „Pandoře už bylo dvanáct let a také nemá žádné známky zranění. I v tomto případě předpokládáme, že se jedná o přirozený úhyn – prostě přišel její čas,“ říká Oldřich Vojtěch.

Vlčí smečka tak bude mít jedinců jen třináct. „Zatím nepozorujeme, že by docházelo k nějaké změně chování celé rodiny. Doufáme, že to tak bude i nadále a určitě nebudeme smečku stresovat například tím, že bychom jim tam přivezli nového vlka. Stejně budeme postupovat i v případě výběhu rysů, kde zůstane rysí samice sama,“ doplňuje Vojtěch.

Centrum Srní brzy uzavře ve všední dny své brány. Proběhne nutná rekonstrukce vyhlídkové lávky. Vstup pro návštěvníky bude omezen mimo víkendy od 16. do 30. května. „Centrum bude uzavřeno pouze od pondělí do pátku, ale o víkendech bude otevřeno dle normální provozní doby. Žádáme však všechny návštěvníky o plné dodržování všech bezpečnostních opatření, která budou na vyhlídkové lávce platná – děkujeme!“ dodává mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák.

foto: ilustrační QAP.cz

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24