QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Národní park Šumava: Oslavy Nového roku budou opět bez pyrotechniky!

12.12.2019 9:21

Na Šumavu pyrotechnika nepatří! Zákon bere ohled na divoká zvířata a zakazuje ohňostroje ve všech národních parcích v celé republice, a to i v obcích na jejich územích.

plzenske ohynky (39)

Oslavy Nového roku se letos ve všech národních parcích v naší republice tedy včetně šumavského národního parku objedou bez zábavní pyrotechniky. Zakazuje to zákon o ochraně přírody a krajiny. Omezení se vztahuje i na všechny obce na územích parků.

Za porušení zákazu hrozí  pokuty, na místě až do výše deseti tisíc korun.

Pro divoká zvířata je používání zábavní pyrotechniky, které doprovází hlasité výbuchy a ostré světelné efekty, velmi stresující. Při útěku, většinou noční krajinou, tak vydávají velkou spoustu potřebné energie a také jim hrozí zranění.

Zábavní pyrotechniky se děsí třeba i domácí zvířata, která jsou od nás zvyklá na spoustu nepřirozených zvuků a světelných efektů. U divokých zvířat je to ještě horší.

"Zákaz platí od června 2017, kdy v platnost vstoupila novela zákona č. 114 o ochraně přírody a krajiny. Za dva roky působnosti tohoto omezení, které má především zachovat klid divokým zvířatům v nejcennějších částech České republiky, je jasné, že klidné oslavy příchodu Nového roku začínají být trendem,“ vysvětluje mluvčí šumavského parku Jan Dvořák s tím, že o zákazu informují návštěvníky Šumavy speciální plakáty.

"Ohňostrojů, ať už těch organizovaných nebo živelných, bude v celém Česku více než dost a národní parky jsou tak těmi ostrůvky nejen nádherné přírody, ale také klidu. Takže přijeďte si užít do národních parků oslavy Nového roku jinak – klidněji,“ zakončuje ministr životního prostředí Richard Brabec.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24