Nástup I. stupně do škol! "Není to výuka, jde o hlídání dětí,"shodují se rodiče

24.05.2020 13:46

Žákům I. stupně začíná v pondělí škola! Jde ale o dobrovolnou výuku, kterou provází řada omezení. A rodiče se shodují, že jde spíše o hlídání dětí, proto děti do škol nepošlou.

DSC_0019

Od 25. května mohou k výuce na základní školu nastoupit žáci I. stupně. Je jen na rodičích, zda děti do škol pošlou či nikoliv. Velká část rodičů, ale nechává děti i nadále doma. Vadí jim, že nejde o výuku, ale jedná se spíše o hlídání dětí.

Děti, které nastoupí, nemusí být v kolektivu své třídy, většinou nebudou mít svoji paní učitelku, ale jen dozor. „V jednotlivých skupinách budou vzdělávání zajišťovat každý pracovní den dva pedagogové (vychovatelky ŠD, asistenti pedagoga a někteří učitelé 2. stupně). Učitelky 1. stupně i nadále povedou výuku na dálku a zároveň budou podávat instrukce vyučujícím ve skupinách,“ taková jsou například nařízení 25. ZŠ v Plzni. "Z mého pohledu jde o hlídání dětí, proto dcera do školy nenastoupí," říká maminka devítileté žákyně zdejší třetí třídy.

Do třetí třídy ve škole v Plzni na Borech nenastoupí v pondělí ani Kristián. „Potvrdilo se mi, co mi říkala sestra učitelka. Že děti budou ve škole spíše hlídat než učit a že budou rozházené do různých skupin. Přišel nám mail od paní ředitelky, kde nás prosím, abychom děti dali do školy pouze v nezbytné situaci. Děti nemusí být se svou paní učitelkou, ani se svými spolužáky,“ říká maminka Kristiána a dodává, že syn naštěstí domácí výuku zvládá bez problémů.

Veronika, maminka samoživitelka z Plzně, do školy své dítě v pondělí nepošle. Alex chodí do čtvrté třídy, mladšímu synovi je pět let. Na domácí výuku si syn zvykal tři týdny. „Začátek byl masakr,“ přiznává Veronika a dodává: “Došla jsem původně k rozhodnutí, že dítě do školy pošlu. Ale pak nám naše paní učitelka napsala, že tam nebude. A že to máme opravdu hodně zvážit, zda dítě do školy pošleme, že půjde spíše o hlídání dětí.“ Nakonec tedy Veronika bude mít oba dva syny doma. „S vrstevníky se stýkají, sociálním nekontaktem netrpí. A mám naštěstí rodiče, kteří mi pomáhají.“

Ani paní Alena z jižního Plzeňska syna do školy nepošle. Desetiletý Jakub chodí do čtvrté třídy v Přešticích. Domácí výuku zvládá dobře. „Do školy nenastoupí, protože pracujeme na směny a Kuba po škole chodí k prababičce, 78 let, než ho vyzvedneme. A myslím, že ten měsíc ve škole už je nevytrhne, nedovedu si moc představit, jak to bude probíhat,“ uvádí Alena.

Také maminka Adama, který navštěvuje třetí třídu v Blovicích, přiznává, že jde spíše o hlídání dětí a proto syna do školy nepošle. „On by chtěl, ale třídní učitelku mít nebudou a není jisté ani, zda bude se svými spolužáky. O učení nepůjde, hlídat děti budou asistentky nebo vychovatelky. A učivo budou nadále posílat domů,“ říká Tereza.

Paní Alena své dvě děti nechá nadále doma. Děti jsou žáky 2. a 5. třídy základní školy v Blovicích. „Probíhá nám výuka online a úkoly zvládáme. Tak kluky za těch podmínek, co budou muset ve škole vše dodržovat, dávat nebudu,“ říká maminka.

„Můj syn nakonec do školy nepůjde. Rozhodla jsem se potom, co jsem mluvila s paní učitelkou. U Vilíka ve třídě by měla být asistentka nebo vychovatelka a ne jeho paní učitelka,“ říká Soňa z Blovic.

Na některých menších školách či v menších obcích většinou mají děti i svoji paní učitelku. Rodiče tedy nemají problém poslat děti do školy. „Jedná se o malou vesnickou školu, kde jsou pouze dvě třídy. Výuka bude od 7:30 do 11:00 bez oběda a družiny. Mým synům bude vadit nosit roušky v takovém rozsahu,“ říká Petra, pracující maminka dvou dětí 8 a 11 let, které v pondělí do lavice zasednou.

Do školy ve Švihově nastoupí v pondělí i devítiletá dcera Katky, i ona bude mít svoji paní učitelku.Dobrovolná výuka je nesmysl, který jen ještě více anarchizuje už tak naprosto neřízený koncept českého školství. Omezuje svobodu dětí, které by se rády vrátily mezi kamarády a teď se stanou rukojmími vlastních rodičů, kteří za 80 % OČR nemají naprosto žádnou motivaci se vrátit do zaměstnání,“ říká Katka, která má informace, že se do třídy vrátí v pondělí jen minimum dětí. „Naše dcera je jediná ve třídě, jejíž rodiče po dobu pandemie oba pracují,“ uvádí dále Katka.

Horší to s výukou doma mají starší děti, které ale do školy v letošním školním roce už zřejmě ani nenastoupí. Pro tyto děti je výuka doma bez jakéhokoliv vysvětlení leckdy problém.

„Pro rodiče je to masakr, děti na druhém stupni samovýuku nezvládají,“ říká Katka z Plzně, maminka celkem čtyř dětí, z toho dvou dívek ve věku 13 a 15 let. Do školy by děti poslala kvůli socializaci hned, stejně jako pošle své další dvě menší děti 25. května do školky.

ilustrační foto

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24