Návštěvnost Šumavy roste, jezdí sem více i cizinci

02.12.2018 8:11

Návštěvnost Národního parku Šumava i celé Šumavy roste a stoupá i počet cizinců. Návštěvnost celého NP Šumava je podle vedení parku přes dva miliony lidí.

Chalupská slať Šumava foto QAP (11)

Šumava je stále oblíbenější, je to vidět už při běžné návštěvě. Čísla ze statitik NP Šumava to jen potvrzují.

„Ten trend je zřejmý. Letos, podle našich subjektivních odhadů, navštívilo naše informační středisko o zhruba 5 až 7 procent více zahraničních turistů než loni. Jedná se hlavně o turisty z Německa," říká vedoucí informačního střediska a Návštěvnického centra Kvilda Dana Zývalová.

Zhruba o 20 % více turistů zavítalo i do šumavské divočiny a během dvou posledních let se zvýšil i počet zahraničních návštěvníků. Do všech informačních středisek a návštěvnických center Správy Národního parku Šumava od ledna do konce října letošního roku zavítalo přes 546 tisíc lidí, loni to bylo 540 tisíc návštěvníků.

jezero Laka_QAP_cz foto (25)

Zásadně vyšší nárůst návštěvnosti registrují strážci NP Šumava v terénu.

„Prášilské jezero, jezero Laka, Březník, Poledník, Vltavská cesta spojující Stožec a Novou Pec nebo třeba Tříjezerní slať. To jsou jen některé z lokalit, které naši strážci dlouhodobě sledují a zaznamenávají kvalifikované odhady návštěvnosti. Letošní návštěvnost všech námi sledovaných míst je přes 1,2 milionu lidí. Za stejné období loňského roku zavítalo na sledovaná místa „jen" 1 milion návštěvníků," uvádí vedoucí Informační a strážní služby Adam Diviš.

Když se pak porovná letošní návštěvnost s rokem 215, je nárůst ještě vyšší. „Tehdy přišlo na sledované lokality 830 tisíc turistů, tedy o zhruba 400 tisíc lidí méně než letos," dodává Adam Diviš.

Skutečná návštěvnost NP Šumava je ale ještě vyšší. Vedení parku dohaduje, že bude hodně přes dva miliony lidí. Mezi nejnavštěvovanějšími místa patří Modrava, Jezerní slať a Prameny Vltavy s Bučinou.

Jezerní slať na Šumavě foto QAP (7)Turisté jezdí ale i na další šumavská místa, která nepatří do národního parku, ale spadají do CHKO Šumava.

Jde o území Královského hvozdu na Železnorudsku, kde jsou tři největší taháky - Černé a Čertovo jezero nebo největší vodopád na Šumavě Bílá Strž nebo v jižní části Šumavy na Boubíně.

Přesnější čísla návštěvnosti bude mít Správa Národního parku Šumava v příštím roce, kdy bude končit socioekonomický monitoring na území NP Šumava. V rámci něj bylo do území instalováno přes třicet automatických sčítačů, z nichž většina zůstane v terénu i v budoucnu.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24