QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Německý turista se zřítil na Šumavě ze skály. Zasahoval vrtulník - FOTKY

07.08.2020 17:21     08.08.2020 7:26

Lékař a zdravotník se museli ke zraněnému muži spustit z vrtulníku. S pomocí palubního jeřábu pak záchranáři turistu v transportním vaku vytáhli nahoru a dopravili do Německa.

let
12letltlt1

Německý turista ve středním věku v pátek 7. srpna odpoledne spadl ze skály na vrcholu Trojmezí. Formou příhraniční spolupráce ho zachraňovala Horská a Letecká záchranná služba.

Muž  si pádem ze zhruba tří metrů přivodil otevřenou zlomeninu nohy a vykloubení ramene. "K nehodě jsme ihned vyrazili ve dvou s potřebnou technikou. Předpoklad byl, že muž je v těžko přístupném skalním terénu, takže kromě ošetření musíme zajistit i bezpečné přiblížení vrtulníku či vyzdvižení pacienta," popsal začátek záchranné akce Ondřej Zeman, zasahující člen Horské služby Šumava.

Ke zraněnému dorazili členové horské služb zároveň s vrtulníkem Letecké záchranné služby Armády ČR z Bechyně. "Lékař a zdravotník už byli spuštěni z vrtulníku přímo na místo nehody. Okamžitě jsme se k nim připojili a společně zraněného ošetřili. Pak jsme muže zafixovali do vakuové matrace a umístili do transportního vaku. Posádka ho poté palubním jeřábem vytáhla přímo z místa," doplnil Ondřej Zeman.

Vrtulník s pacientem poté zamířil na německou stranu hory Třístoličník. "Pod  vrcholem je horská chata spolku německých turistů. U ní posádka přistála a předala muže zdravotníkům německé záchranné služby. V takových případech je podobná příhraniční spolupráce a koordinace záchranných služeb nezbytná a naštěstí bezproblémová," sdělil Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.
FOTO: HS Šumava, Letecká záchranná služba

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24