QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nouzový stav v ČR: Provoz restaurací bude omezen, do rizikových zemí se nesmí

12.03.2020 15:55

Vláda zpřísnila preventivní opatření proti koronaviru a vyhlásila stav nouze. Omezí se provoz restaurací, zavřou sportoviště, wellness centra apod. Češi nesmí cestovat do rizikových zemí.

coronavirus-4914028_1920

„Vláda v souladu s čl. 5 a 6 ústavního zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky, vyhlašuje pro území České republiky z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru (označovaný jako SARS CoV-2) na území České republiky nouzový stav na dobu od 14.00 hodin dne 12. března 2020 na dobu 30 dnů,“ zní usnesení vlády.

Akce:

Vláda zakázala od 13. března od 6:00 akce s účastí nad 30 osob. Týká se to veřejných i soukromých akcí. "Zákaz se nevztahuje na schůze veřejných orgánů. Zakazuje se také přítomnost osob od 20 do 6 hodin v provozovnách stravovacích služeb. Zakazuje se i osobní přítomnost žáků na osobním uměleckém vzdělávání," uvedl Andrej Babiš.

Od 13. 3. 2020 od 6:00 se zakazují divadelní, hudební, filmová a další umělecká představení, sportovní, kulturní, náboženské, spolkové, taneční, tradiční a jim podobné akce a jiná shromáždění, výstavy, slavnosti, poutě, přehlídky, ochutnávky, trhy a veletrhy, vzdělávací akce, a to jak veřejné, tak soukromé s účastí přesahující ve stejný čas více než 30 osob. Zákaz platí do odvolání toho mimořádného opatření. Tento zákaz se nevztahuje na schůze, zasedání a podobné akce ústavních orgánů, orgánů veřejné moci, soudů a jiných veřejných osob, které se konají na základě zákona. Současně se zákaz nevztahuje na pohřby.

Restaurace:

Restaurace a další stravovací provozovny budou zavřené od 20:00 do 6:00 hodin. Dále se zakazuje od 13. 3. 2020 od 6:00 činnost provozoven stravovacích služeb umístěných v rámci nákupních center s prodejní plochou přesahující 5000 m2.

Zákaz vstupu na sportoviště apod.

Od páteční 6. hodiny ráno platí také zákaz vstupu veřejnosti na sportoviště, do posiloven, wellness zařízení, hudebních klubů, knihoven apod.

Na základě nařízení vlády už reagoval sportovní areál Špičák, který ukončil sezonu.

Cestování do zahraničí

Na hranicích s Rakouskem a Německem začnou platit nová opatření. Od půlnoci z pátku na sobotu lze hranice překročit pouze na stanovených hraničních přechodech. Další opatření se týká pohybu cizinců. "Zakazujeme vstup cizincům z rizikových oblastí, zastavili jsme i příjem víz či žádosti o oprávnění k pobytu. Vláda také zakazuje od 14. března cestovat do zemí, které jsou značeny jako rizikové,“ uvedl vicepremiér Jan Hamáček.

Na seznamu rizikových zemí je Německo, Rakousko, Itálie, Španělsko, Švýcarsko, Švédsko, Nizozemsko, Belgie, Velká Británie, Norsko, Francie, Dánsko a dále mimoevropské země Čína, Korea a Írán.

Cizinci z těchto 15 rizikových zemí mají zákaz vstupu do ČR. Češi mají zakázáno cestovat do těchto rizikových zemí. Češi, kteří se budou z rizikových zemí vracet, budou muset podstoupit karanténu. Zákaz vstupu platí od soboty.

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24