QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nová omezení: Na Silvestra maximálně 50 lidí. Ve školách se budou testovat i očkovaní

22.12.2021 18:20

Nová vláda představila další omezení. Nově budou moci na posilovací dávku lidé nad 30 let, u stolu v restauraci budou moci sedět maximálně 4 lidé, ve školách se budou testovat i očkovaní.

vláda nová

Na Silvestra budou moci u jednoho stolu v restauraci usednout nanejvýš čtyři osoby, pokud nepůjde o členy společné domácnosti, na Štědrý den odpoledne a na první svátek vánoční si lidé nenakoupí ve velkých obchodech. Ve školách se budou testovat všichni včetně očkovaných i těch, kteří prodělali covid-19.

"Důvěřujeme občanům, budeme na opakovaně apelovat na občany, aby se chovali zodpovědně a vyzýváme k očkování," řekl premiér Petr Fiala po prvním jednání nové vlády ve středu 22. prosince a vyzval, aby se lidé chovali zodpovědně a rozumně o nadcházejících vánočních svátcích. Lidé se mají podle Fialy vyhnout o svátcích riziku.

Na posilovací třetí dávku budou moci lidé nad 30 let

"Připravili jsme sérii opatření pro svátky. Od pondělí 27. prosince bude možné, aby na na třetí dávku šel každý občan, komu uplynulo pět měsíců od druhé dávky a je starší 30 let. Vláda rozhodla, že v prvních 14 dnech v lednu budou testování žáci, zaměstnanci ve školách dvakrát týdně," dodal Fiala.

Jaký bude režim představil nový ministr zdravotnictví. "24. prosince otevřené obchody do 12 hodin, jsou to o obchody větší než 200 metrů čtverečních, 25. prosince zavřené obchody. Nastává omezení pro akce do 1000 lidí, jediný způsob, jak ověřit, že účastník splňuje podmínky, QR kód musí být ověřen čtečkou, mobilní aplikací. Pro akce, kde jsou nesedící u stolu, to omezení je do 100 lidí. Pokud sedí, omezení je do 6 lidí u stolu. Od 29 do 2. ledna snižujeme počet lidí u stolu na 4, počet účastníků lidí u stolů snižujeme počet účastníků silvestrovských oslav večírků na 50 účastníků," řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. 

Ve školách se budou testovat všichni...

"Po Novém roce začínáme testovat antigenním testem ve školách dvakrát týdně, pondělí a čtvrtek. Týká se všech dětí a zaměstnanců škol bez ohledu na to, zda jsou očkováni, prodělali covid a podobně," uvedl dále Válek.

Dále Válek uvedl, že děti před odjezdem na hory, budou muset mít negativní PCR test. Testovat se budou podle Válka ale před odjezdem všechny děti bez ohledu na to, zda budou očkovány nebo budou po prodělání covidu.

Na dotaz, kdo je tedy bezinfekční, odpověděl nový ministr. "Bezinfekční je podle pouze ten, který nemá infekci," uvedl Válek.

Po skončení nouzového stavu, tedy od 25. prosince, začnou platit pro maloobchod a služby upravená protiepidemická opatření Ministerstva zdravotnictví. Skončí zákazy pro noční provoz restaurací, barů, diskoték, kasin a obdobných zařízení, pro provozování adventních trhů a pro konzumaci alkoholu na veřejnosti, které byly navázány právě na nouzový stav. Zrušeno bude i omezení shromažďovacího práva a omezení pro volby a činnost orgánů právnických osob.

V období od 29. prosince do 2. ledna ale začnou platit výše zmíněná opatření, která omezují počet osob u jednoho stolu v restauraci na čtyři a maximální počet osob na veřejných a soukromých akcích, kde se schází na jednom místě větší počty lidí a nemají výhradně místa k sezení, na padesát.

Ministr Válek dále potvrdil, že vláda dále diskutuje, zda budou PCR testy nadále hrazeny pojišťovnou.

foto: vlada.cz

 

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24