QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

NP Šumava oslaví 30 let své existence

19.03.2021 8:59

V sobotu 20. března tomu bude přesně 30 let od vyhlášení Národního parku Šumava. Největší národní park byl společně s Národním parkem Podyjí vyhlášen nařízením vlády ČR.

Sumava1

Ve vedení NP Šumava se vystřídalo celkem deset ředitelů. „Národní park Šumava za 30 let ušel opravdu velmi dlouhou cestu. Byly to tři dekády plné zvratů, konfliktů, bojů, ale také radostí, úžasných objevů, šťastných návratů, vítezství přírody. Bylo to 30 let, které určitě není možné nazvat slovem nuda,“ řekl ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený.

Laická veřejnost i část té odborné si myslela, že se po kůrovcové gradaci v oblasti Březníku v 90. letech, les sám nezmladí. Podobné obavy panovaly i po orkánu Kyrill v roce 2007. "Jenže přirozená obnova lesů, které jsou navíc teď obohacené o velmi důležité tlející dřevo, funguje i bez intervence člověka,“ uvedl Pavel Hubený.

Podařilo se navrátit a udržet i některé dávno vyhubené živočichy zpět do přírody. Například rysa ostrovida nebo puštíka bělavého. Díky náročné ochraně se daří mnohým dalším ohroženým živočichům, jako tetřevu hlušci – Šumava je pravděpodobně jediným místem střední a západní Evropy, kde existuje životaschopná populace. Stále tu žije velmi ohrožený tetřívek obecný a daří se tu sokolu stěhovavému, který byl před více než třiceti lety na pokraji vyhynutí. Přišel a usadil se tu bobr evropský, vlk obecný nebo jeřáb popelavý.

Území Národního parku Šumava bylo před jeho vznikem velmi omezeně přístupné. V průběhu třiceti let Správa NP Šumava vybudovala také návštěvnická centra, střediska environmentální výchovy, jejichž výukové programy si užily tisíce dětí. Vytvořila síť pestré návštěvnické infrastruktury, od cyklostezek, rozhlednu i vyhlídky, přes nouzová nocoviště, ubytovny, turistické přístřešky až po stovky edukativních informačních panelů rozmístěných v terénu a kilometry poválkových chodníků, které turisty dovedou do těch nejkrásnějších míst šumavských rašelinišť. Část turistické infrastruktury je připravována tak, aby byla přátelská i pro hendikepované návštěvníky.

Správa Národního parku Šumava pro letošní rok chystá řadu speciálních programů a soutěží vztahující se k oslavám třiceti let. Už na letní sezónu bude připravená speciální výstava mapující tři dekády národního parku, chystá se 30 exkluzivních komentovaných vycházek se širokou plejádou odborníků a znalců Šumavy. Ve výrobě jsou již speciální edice nejrůznějších praktických věcí a oblečení s motivem Šumavy, nebo nová kniha mapující právě 30 let existence NP Šumava. Hlavním vrcholem bude Den Národního parku Šumava na Rokytě v sobotu 17. července. Bude to zajímavým programem nabitý den, o jehož završení se postará zpěvačka Lenka Dusilová. „Jen doufáme, že nám tyto plány povolí situace spojená s koronavirovou krizí. Bude to totiž dárek vám všem, kteří milujete Šumavu a respektujete přírodu,“ dodal ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený.

Foto: NP Šumava

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24