QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Ondřej Rychlý si pod plzeňským nebem zopakuje Švandu dudáka

23.06.2020 10:39

Známý příběh přenesený do "divokých" devadesátek bude k vidění na scéně U Ježíška v červenci. Herec se musel kvůli roli naučit hrát na dudy. Švandu vystřídá letošní novinka Poslední zrnko písku.

111

V pořadí 13. ročník Divadelního léta bude po koronavirové pauze jednou z prvních divadelních akcí v Plzeňském kraji. Festival se sice musel uskromnit a provést změny, na programu ale zůstává úspěšná komedie Švanda dudák v režii Marka Němce, která měla premiéru vloni v červnu. Hlavní hvězdou je Ondřej Rychlý, který se kvůli roli musel naučit hrát na dudy. Švanda dudák bude k vidění na scéně U Ježíška od 14. do 19. července. Od 25. do 27. července ho vystřídá letošní premiéra Poslední zrnko písku, kterou pro festival připravují studenti DAMU. Chystá se i bohatý doprovodný program.

Termín zahájení festivalu se kvůli koronaviru z poloviny června posunul až na 8. července, snížil se počet představení i počet míst v hledišti. Organizátoři museli zrušit nastudování výpravné inscenace Shakespeare v Hollywoodu a přesunuli ji na rok 2023. Na programu zůstává druhá letošní novinka, autorská inscenace Poslední zrnko písku, kterou připravuje soubor studentů DAMU Činohra 16-20.

Obnovená premiéra Švandy dudáka se odehraje v úterý 14. července. Herec Ondřej Rychlý přiznává, že se mu během roku po Švandovi stýskalo: "Stýskalo se mi i po všech kamarádech, se kterými je taková radost hrát, že už se dočkat nemůžu. A myslím, že po koronapauze budeme všichni natěšení ,zahrát si‘ ještě o něco víc, než kdyby probíhal normální divadelní režim.“ V dalších rolích se představí Martin Písařík jako Vocilka a Michal Štěrba jako Kalafuna. Švandovu věrnou milou Dorotku hraje Eliška Hanušová, jejího otce Tomáš Karger. Chybět nebudou stálice Divadelního léta Klára Krejsová, Jana Kubátová, Bronislav Kotiš, Antonín Procházka ml. a David Kubát, na scénu se vrátí i skupinka romských dětí. Autory adaptace Tylova Strakonického dudáka jsou režisér Marek Němec a dramaturg Jiří Janků.

Vstupenky na Divadelní léto se prodávají prostřednictvím sítě GoOut. "Vzhledem k opatřením v rámci pandemie i neustále se měnící situaci jsme se nakonec rozhodli pro nečíslované sezení ve dvou kategoriích: křesla a elevace. Oproti minulým letům, kdy jsme měli v tuto dobu vyprodáno, je zatím na všechna představení vstupenek dostatek. Zdá se, že diváci s nákupem váhají, ráda bych je proto ujistila, že uděláme vše pro jejich komfort i bezpečí. Dodržíme všechna hygienická doporučení, a navíc hrajeme na čerstvém vzduchu pod širým nebem,“ zve ředitelka Divadelního léta Marcela Mašínová.

V rámci doprovodného programu se uskuteční 8. července Improzápas, ve kterém dva týmy bojují o přízeň publika a diváci rozhodují o tom, co se bude hrát. O den později se chystá Open Air Slam pro příznivce poezie a další akcí bude 10. července PechaKucha Night vol. 32.

FOTO: Divadelní léto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24