QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Oslavy 17. listopadu, region ovládnou různé akce. Přinášíme přehled

10.11.2019 13:32

Blíží se 17. listopad a s ním i 30leté výročí. K připomenutí tohoto výročí jsou v kraji připraveny nejrůznější akce. Některé výstavy už začaly. Přinášíme přehled akcí...

2

Oslavy Sametové revoluce v Plzni

  • 17. listopadu ožije Plzeňská kavárna i bývalá budova KV KSČ - Středobodem oslav bude improvizovaná Plzeňská kavárna na Anglickém nábřeží. Popovídat si tu můžete s pamětníky událostí, zhlédnout dokument Revoluce v Plzni nebo si užít koncert bývalé studentské kapely. Celodenním programem bude žít také bývalé sídlo Krajského výboru KSČ na Americké 42. Právě tato budova bude ústředním bodem performace Hvězda padá, KONEČNĚ!, během které bude přesně v 17:30 odstraněn zapomenutý symbol komunismu ze střechy budovy.
  • Celodenní program na náměstí Republiky s Pamětí národa (17.11.)- Celodenní Hydepark na náměstí a u morového sloupu tematická výstava Nezapomeňme.
  • Retroprocházky Plzní – průvodci se při procházce historickým centrem Plzně zaměří na to, jak se v Plzni žilo a jak vypadala v době socialismu. Na Retroprocházku se během svátečního víkendu můžete vydat hned třikrát: v sobotu od 15 hodin a v neděli od 10 a 15 hodin. Vstupenky je možné zakoupit v Turistickém informačním centru anebo online.
  • Výstava Listopad 1989 aneb Na podzim padá listí a komunisti – speciální výstava v Západočeském muzeu.
  • Další výstava je k vidění ve Smetanových sadech. Psali jsme zde.
  • Herci z činoherního souboru DJKT připomenou výročí 19. listopadu od 19 hodin formou čtení vybraných textů z 1. kola soutěže Literární kavárna, zaměřující se na téma 30 let od "Sametu", výročí sametové revoluce. Více zde
  • Divadlem ke svobodě –DJKT Plzeň. Všechny čtyři soubory Divadla J. K. Tyla se 17. listopadu spojí na cestě ke svobodě. Projděte spolu s nimi vývojem našeho státu, vývojem nejen českého divadelního a hudebního umění! Více zde. 

Klatovy 89/30 let demokracie a svobody, to je oslava k 30. výročí Sametové revoluce v Klatovech. Proběhne 17. listopadu.

14:00 Události v Klatovech v roce 1989 - kino Šumava
15:30 Klatovy před revolucí - Informační centrum Klatovy
16:30 Připomenutí 17. listopadu - setkání občanů - náměstí Míru
19:00 Virtuózní housle Pavla Šporcla - Kulturní dům Klatovy

Oslavy 30 let svobody v Hartmanicích – 17. listopadu od 17:00

Skautský oddíl Gabrety zve všechny děti spolu s rodiči do lampionového průvodu s tajemstvím k oslavě 30 let od sametové revoluce. Sraz na horním náměstí u kostela sv. Kateřiny v Hartmanicích.

Po stopách "železné opony" a zaniklých obcí v hraničním pásmu "Železná - Pleš"

Akce Po stopách "železné opony" a zaniklých obcí v hraničním pásmu "Železná - Pleš" se bude konat 23. listopadu.

Rokycany - 2019 - 1989 = 30 let v knihovně. Rokycanská knihovna připravila k výročí výstavu. Probíhá až do 30. listopadu.

Přeštice - Výstava vzpomínek pamětníků listopadu 1989 z Přešticka, Plzně a Rokycan. Výstava je ke zhlédnutí až do konce prosince v budově městského úřadu v Přešticích, v Husově ulici 465.

 

Foto: výstava Jízda po sametu

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24