QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Oslavy 28. října v Plzni přinesou bohatý program! Vstupenky půjdou do prodeje

04.10.2019 10:56

Tradiční oslavy 28. října v Plzni přinesou opět bohatý program a zájemcům se znovu otevřou místa, kam se jinak nedostanou. Vstupenky jsou většinou hned vyprodané.

Oslavy 28. října_QAP_foto (4)

Město Plzeň si v pondělí 28. října připomene 101. výročí od vzniku samostatného československého státu. Obyvatele i návštěvníky Plzně čeká již tradičně pestrý celodenní program, který završí lampionový průvod a ohňostroj.

Do programu se zapojí na tři desítky kulturních nebo sportovních subjektů i významných firem. Lidé budou mít možnost podívat se do muzeí, galerií, historických památek, kulturních zařízení, zahrad, sportovních center a jiných zajímavých plzeňských objektů za symbolické vstupné 28 korun, případně zdarma. Součástí oslav bude vzpomínkové setkání na náměstí T. G. Masaryka u Památníku národního osvobození.

"Tradičně oslavíme touto formou vznik Československé republiky, poprvé Plzeň nabídla lampionový Průvod světel, ohňostroj i symbolické vstupné v roce 2006. Těší mě, že se do programu zapojuje stále více místních subjektů, které připravily atraktivní program pro rodiny s dětmi i jednotlivce,“ uvedl plzeňský primátor Martin Baxa. Připomněl, že v loňském roce, kdy uplynulo kulaté 100. výročí od vzniku republiky, město zorganizovalo výjimečně dvoudenní oslavy, které se těšily velké pozornosti.

Také letos mají lidé možnost navštívit všechna plzeňská muzea a galerie, Velkou i Starou synagogu, věž katedrály sv. Bartoloměje i řadu plzeňských kostelů. Poprvé bude otevřen Korandův sbor, jenž nabídne prohlídku chrámu s kryptou a představí i zrekonstruované varhany z roku 1933.

Prostřednictvím komentovaných prohlídek se lidé podívají na plzeňskou radnici, do Měšťanské besedy, Loosových interiérů, do kulturního prostoru Moving Station, Velkého a Nového divadla nebo do Biskupského sálu plzeňského biskupství.

Ukázky s názvem Střípky z historie peněžnictví v Plzni doprovodí zážitkové prohlídky budovy České spořitelny ve Františkánské ulici, kde budou připraveny také pravé české farmářské hody. Zajímavý mix rychlého kvalitního jídla bude také možné ochutnat v DEPO2015 při tradiční akci DEPO Street Food Market.

Rozmanitou programovou nabídku doplní sportovní aktivity v podobě volného bruslení v tréninkové hale zimního stadionu, dopoledního plavání v bazénu na Slovanech a Lochotíně, turistického pochodu na rozhlednu Chlum v celkové délce tras 28 kilometrů nebo speciálního programu ve středisku Krašovská Aktivity centrum.

Do programu se zapojí komentovanými prohlídkami také hrad Radyně a rotunda svatého Petra a Pavla ve Starém Plzenci. Ve Starém Plzenci si mohou návštěvníci prohlédnout rovněž podnik Bohemia Sekt. Vodárna Plzeň se připojí nabídkou exkurzí do čistírny odpadních vod na Jateční i do úpravny vody na Homolce, Plzeňská teplárenská nabídne prohlídku spalovny v Chotíkově.

V 17 hodin se bude konat slavnostní vzpomínkové setkání u Památníku národního osvobození na náměstí T. G. Masaryka. Po něm bude od 18 hodin následovat lampionový Průvod světel, který projde trasou po Klatovské třídě na náměstí Republiky. Celodenní akci ukončí v 18:30 ohňostroj v barvách trikolóry. Kompletní seznam míst a institucí, které jsou součástí programu Plzeňských oslav vzniku republiky, je k dispozici na webových stránkách města www.plzen.eu.

Chybět nebudou ani jízdy historickými vozy PMDP.

Rezervace a prodej vstupenek odstartuje v pondělí 7. října...

Rezervaci a prodej vstupenek s omezením počtu maximálně pro pět osob na jedno vybrané místo umožní od 7. října v 9 hodin portál www.plzenskavstupenka.cz a Turistické informační centrum města Plzně na náměstí Republiky 41.

U některých subjektů, jako je například Divadlo Josefa Kajetána Tyla, Pivovarské muzeum a Plzeňské historické podzemí, je nutné si vstupenky pořídit prostřednictvím jejich prodejních webů a předprodejních míst.

O vstupenky je tradičně velký zájem hned po spuštění jejich prodeje. Každý rok mají oslavy vzniku republiky návštěvnost okolo 40 tisíc lidí.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24