QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Otevření nové lávky přes silnici na Třemošnou se posouvá

27.05.2020 20:57

Lávka měla začít sloužit chodcům a cyklistům letos v květnu, termín otevření se ale odkládá na neurčito. Co je důvodem odkladu?

1

Plzeň buduje u Kamenného rybníka novou lávku, která překlene rozšiřovanou silnici z Plzně na Třemošnou i železniční trať do Žatce. Lávka dlouhá téměř 130 metrů, která umožní chodcům bezpečně přecházet od Kamenného rybníka směrem k arboretu Sofronka a k Seneckému rybníku, měla začít sloužit letos v květnu. Kvůli jejímu složitému technického řešení i nutnosti prověřit její stav se otevření posouvá.

"Původní plán počítal s otevřením lávky přes silnici I/27 v květnu letošního roku. Bohužel termín otevření se nyní posouvá na neurčito. Budovaná lávka je originální a technicky značně náročné inženýrské dílo. Po předepnutí lávky byla provedena technická prohlídka, při ní jsme zjistili mírné nestandardní pohyby konstrukce a vlásečnicové trhliny, které u takto složitého technického řešení nelze nikdy zcela vyloučit,“ vysvětlil vedoucí Odboru investic Magistrátu města Plzně Pavel Grisník.

"Zhotovitel i projektant pracují na řešení vzniklé situace. Odbor investic zároveň zadal odborné posouzení stavu lávky nezávislé instituci – Fakultě stavební Českého vysokého učení technického v Praze. Cílem bude zjistit, zda je stavba bezpečná, nebo jestli na ní musí být před uvedením do užívání provedeny stavební úpravy,“ doplnil David Malán, vedoucí oddělení přípravy a realizace komunikací a mostů odboru investic.

V nejbližších dnech zajistí odbor investic kolem lávky pomocnou konstrukci, a to z preventivních bezpečnostních důvodů.

Stavba tři metry široké lávky odstartovala ve druhém čtvrtletí roku 2019. Chodci a cyklisté by se přes ní měli bezpečně dostat přes velmi frekventovanou silnici a trať. 

Ředitelství silnic a dálnic rozšiřuje současnou silnici I/27 na Žatec ze dvou na čtyři jízdní pruhy v délce zhruba 1,6 kilometru, a to od Třemošenského rybníka na Třemošnou. Rozšíření této komunikace má přispět ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu. Náklady přesáhnou čtvrt miliardy korun.

FOTO: ÚMO Plzeň 1

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24