Památník na Slovanech připomene tragický nálet z roku 1945

16.04.2014 14:44

V Plzni na Slovanech bude slavnostně odhalený památník obětem tragického náletu z 18. dubna roku 1945. Místo Škodovky tehdy spadly pumy na obydlenou část a zabily zhruba stovku lidí.

Plzeň si už v nadcházejících týdnech začne pomalu ale jistě připomínat konec II. světové války. Vrcholem budou květnové Slavnosti svobody. Už ve čtvrtek 17. dubna bude ale na Slovanech odhalen nový památník, který má připomínat tragické bombardování ze sklonku války.

18. dubna 1945 proběhlo bombardování města americkou armádou, které mělo za cíl zničení Škodovky jako zdroj výroby zbraní. Došlo ale k fatální chybě a pumy byly navedené na Slovany. Tragickou událost bude na Slovanech nově připomínat památník na křižovatce ulic Olšová, Kaštanová a Květná.

"Dne 18. dubna roku 1945, během druhé hodiny odpoledne, provedl svaz amerických bombardovacích letounů nálet na plzeňské Škodovy závody, jednu z největších zbrojovek vyrábějících pro německý válečný průmysl. Vinou nepřesného shozu pum však byla namísto Škodovky bombardována plzeňská čtvrť Slovany. Zabito a raněno bylo okolo sta osob, padesát domů bylo zcela zničeno," připomíná událost závěru války jeden z organizátorů pietního aktu Petr Tolar.

"Díky úsilí členů plzeňské organizace Českého svazu bojovníků za svobodu a spolupráci s Úřadem městského obvodu Plzeň 2 - Slovany bude odhalen nový pomník, který oběti z řad obyvatel Slovan připomene. Během odhalení proběhne pietní akt, který uctí 69. výročí nešťastného náletu," dodává Petr Tolar.

Pietní akt proběhne ve čtvrtek 17. dubna od 17:00 na místě nového památníku.

V regionu bude v nadcházejícím období probíhat čřada akcí a vzpomínkových setkání, která budou připomínat konec války. vyvrcholením budou Slavnosti svobody, které v Plzni proběhnou na začátku května. Podrobnosti k programu najdete v článku Začátek května bude tradičně ve znamení oslav, známe program Slavností svobody!.

FOTO: Petr Tolar

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT