Plzeň otevřela nový zážitkový okruh Spejbla a Hurvínka! FOTKY

16.11.2021 19:01

Město Plzeň téměř po ročních přípravách představilo unikátní pohybový, zážitkový a vzdělávací okruh Spejbla a Hurvínka k výročí narození loutkáře Josefa Skupy. Okruh vede kolem Boleveckých rybníků.

Okruh Spejbla a Hurvínka_foto QAP (4)
Okruh Spejbla a Hurvínka_foto QAP (4)Okruh Spejbla a Hurvínka_foto QAP (1)IMG_0924Okruh Spejbla a Hurvínka_foto QAP (2)IMG_0917Okruh Spejbla a Hurvínka_foto QAP (6)spejbl a hurvinek Okruh Spejbla a Hurvínka_foto QAP (8)Okruh Spejbla a Hurvínka_foto QAP (9)Okruh Spejbla a Hurvínka_foto QAP (10)Okruh Spejbla a Hurvínka_foto QAP (11)IMG_0909Okruh Spejbla a Hurvínka_foto QAP (5)Okruh Spejbla a Hurvínka_foto QAP (7)Okruh Spejbla a Hurvínka_foto QAP (12)Okruh Spejbla a Hurvínka_foto QAP (13)spejbl a hurvinek foto plzen

Město Plzeň, které je jednou z kolébek tradice českého loutkářství, připravilo pětikilometrový okruh Spejbla a Hurvínka. Okruh byl slavnostně představen v úterý 16. listopadu. Tento pohybově zážitkově vzdělávací okruh připravila Plzeň k výročí narození loutkáře Josefa Skupy.

Josef Skupa žil v Plzni od svých pěti let, stal se loutkářem a později i ředitelem loutkového divadla. V roce 1919 vznikly jeho "dřevěné děti". Skupa začal vytvářet velmi úspěšná představení, ve kterých vystupoval Spejbl jako zmatený otec a Hurvínek jako jeho mazaný syn.

Teď mají slavné loutky i svoji stezku, vede atraktivní lokalitou Boleveckých rybníků.

Na pěti z deseti stanovišť najdete buď sochu Spejbla nebo Hurvínka. Společně jsou k vidění na prvním sousoší na začátku stezky u hráze Šídlovského rybníka.

Okruh je dlouhý pět a půl kilometru. Na stanovišti dostanou děti i dospělí za úkol splnit různá pohybová zadání, například udělat dřepy, oběhnout strom či trefit šiškou kmen stromu. Zároveň se jim dostane rad, jak správně vykonávat různé sportovní pohyby, například běh a podobně. Na stanovištích jsou také informativní texty o místě, kde se návštěvníci právě nachází – dozvědí se něco z jeho historie i o jeho přírodních zajímavostech,“ popsal nově otevřenou stezku Roman Zarzycký, první náměstek primátora, do jehož gesce spadá také oblast sportu a cestovního ruchu.

Na okruhu vedoucím kolem Boleveckých rybníků jsou připravena nejen stanoviště s úkoly i zajímavostmi. Na každé tabuli je umístěný interaktivní QR kód, který vám po načtení v chytrém telefonu spustí dialog.

„Denisa Kirchnerová oslovila mě a Ondru Lážnovského, abychom se ujali mluvního projevu Spejbla s Hurvínkem na této stezce. Rozdělili jsme si deset stanovišť na půl a začali jsme každý zvlášť na zadaná témata psát dialogy. Poté jsme si to poslali a Ondra přišel s nápadem, že si dialogy zveršujeme, aby to získalo svůj šmrnc a návštěvníky to bavilo. Ondra byl ve veršování zdatnější než já, takže verše si zpracoval sám a já je poté nahrál. Myslím, že se to povedlo a doufám, že to bude návštěvníky těšit stejně jako nás,“ uvedl k nahrávání dialogů třetí interpret Spejbla a Hurvínka a šéf uměleckého souboru Divadla Spejbla a Hurvínka Martin Klásek.

Okruh za 750.000 Kč nechal postavit magistrátní odbor sportu.

 

foto: QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24