QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň sází na sluneční energii. Její využití otestuje na první městské budově - FOTKY

06.12.2019 12:30

Slunce bude dodávat energii budově, kde sídlí registr řidičů. Město nechalo nově umístit na střechu objektu fotovoltaickou elektrárnu.

4
4123

Fotovoltaickou elektrárnu nechalo město umístit na střechu registru řidičů v Koterovské ulici v Plzni. Solární panely by měly přinést úsporu nákladů, navíc je tento způsob výroby energie šetrný k životnímu prostředí. Město už před čtyřmi lety nechalo budovu zateplit a vyměnit okna.

Na střeše registru řidičů teď přibylo sto solárních panelů. "Ročně  elektrárna vyrobí 33 000 kW hodin elektrické energie. Elektřina bude zpracována pro vlastní spotřebu v daném objektu. V případě vyrobeného přebytku bude prodána do sítě. Přepojení elektrické energie na fotovoltaickou elektrárnu bylo provedeno 15. listopadu. K plnému spuštění dojde až po získání licence, což předpokládáme, že by mohlo být na jaře roku 2020,“ řekl ředitel Úřadu správních agend Magistrátu města Plzně Petr Triner.

"Pokud se nám projekt fotovoltaické elektrárny osvědčí, zvážíme instalaci solárních panelů i na další magistrátní budovy,“ doplnil primátor Plzně Martin Baxa.

FOTO: Město Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24