Plzeň se pyšní nejlepším technickým vybavením škol v republice!

02.08.2019 11:44

Město Plzeň finišuje s rekonstrukcí datové sítě na pěti svých základních školách. Západočeská metropole se tak může chlubit nadstandardním technickým vybavení škol, které je jedinečné v celé v republice.

DSC_0029
DSC_0029DSC_0046site1

Desítky milionů korun investovala v uplynulých čtyřech letech Plzeň do modernizace technologického vybavení na svých základních školách. Peníze šly z rozpočtu města i z evropských dotací. V současnosti město dokončuje práce na pěti školských zařízeních – Masarykově ZŠ, Benešově ZŠ, Tyršově ZŠ, 22. ZŠ a 33. ZŠ.

Odborníci na základkách aktuálně pracují na vnitřní datové konektivitě, která je důležitá například pro funkčnost výukových programů. „Do technického vybavení na školách investujeme dlouhodobě. Jedinečné je například to, že všechny námi zřizované základní školy jsou napojeny na optickou síť. Ta zajišťuje rychlé připojení k internetu. Naši školáci tak mají nejlepší technické vybavení v republice. Snažíme se o to, aby moderní technologie smysluplně prostoupily do výuky a děti s nimi mohly bez problémů pracovat. A já jsem velice rád, že se tento cíl daří naplňovat,“ řekl primátor města Plzně Martin Baxa.

Podle radní pro oblast školství Lucie Kantorové byla rekonstrukce datové sítě na celkem 26 městských základních školách rozdělena do čtyř let. „Letos v létě odstartovaly práce na posledních pěti institucích. Na konci prázdnin bude na všech školách fungovat nová datová síť kategorie 5E, která zajistí rychlé, kvalitní a bezpečné připojení do 1GB přenosové rychlosti,“ vysvětlila Lucie Kantorová.

Podle Bohuslava Horaise, ředitele úseku podpory uživatelů Správy informačních technologií města Plzně, musí odborníci vyřešit roztříštěnost datových sítí, která generuje závady a problémy, malou přenosovou kapacitu, ale třeba i problém s nedostatkem zásuvek. „Konkrétně v případě zásuvek instalujeme ‚vnitřní strojek‘ v kovovém provedení, a to proto, že vydrží i případné hrubší zacházení. Mění se také lišty, ve kterých vede kabeláž, případně se zasekávají rovnou do stěny, vše tak působí estetičtěji,“ vysvětlil Bohuslav Horais.

Životnost nově instalovaných technologií je minimálně 10 let, provedení je navíc naddimenzované tak, aby bylo dostačující i v případě dalších požadavků ze strany škol, které by mohly v průběhu let přijít. „Může jít o docházkové systémy, kamerové systémy, nové počítačové učebny, interaktivní vybavení, zásuvky na chodbách pro tiskové řešení atd., to všechno stávající řešení bez problému zvládne. Pokud se budeme bavit o tom, že jednou bude opět třeba síť obnovit, i tento proces už bude díky provedeným úpravám o dost jednodušší,“ doplnil ředitel Správy informačních technologií města Plzně Luděk Šantora.

Rekonstrukci datové sítě zajišťuje školám městská příspěvková organizace Správa informačních technologií města Plzně. Takový postup je v rámci republiky výjimečný a poskytuje školám značný komfort. „Běžně musí školy získat peníze od města, nebo je hledat ve svém rozpočtu, připravit projektovou dokumentaci a celý projekt realizovat samy. V západočeské metropoli to funguje tak, že škola v podstatě jen sdělí své požadavky a pracovníci Správy informačních technologií zajistí vše potřebné, včetně toho, že fungují jako stavební dozor. To je rozhodně nadstandard, který často vyzdvihují odborníci napříč republikou,“ doplnil technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Náklady na obnovu datové sítě si letos vyžádají téměř 3,6 milionu korun bez DPH. V posledních čtyřech letech bylo do této oblasti investováno zhruba 30 milionů korun, přičemž část financí se podařilo čerpat z evropských dotací. Vše zatím běží podle plánu a práce na zbývajících základních školách by měly být dokončeny do 15. srpna.

FOTO: Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24