QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň spouští speciální podporu. Pomůže kultuře, sportu i cestovnímu ruchu

13.05.2020 7:26

Město uvolnilo na individuální dotace 14,5 milionu korun. Podpora má pomoci překonat stovkám žadatelů krizové období způsobené pandemií koronaviru. Kdy začne příjem žádostí?

červen 2018 (1109)

Podpora je určena pro kulturní a sportovní aktéry, a také pro subjekty a projekty z oblasti cestovního ruchu a prezentace města. Maximální výše podpory pro jednoho žadatele dosáhne 250 tisíc korun.

"Festivaly a další kulturní i sportovní akce plní hotely i restaurace a vytváří v Plzni tisíce pracovních míst. Na realizaci kulturních a sportovních projektů se podílejí stovky osob, které fungují často nezávisle jako osoby samostatně výdělečně činné. Mnoho z nich přišlo po vyhlášení nařízení vlády z 10. března 2020 o zákazu hromadných akcí o veškeré své příjmy nebo o jejich velkou část. Právě jim je podpora určena,“ sdělil primátor Martin Baxa.

Město Plzeň se tak vedle celé řady dalších opatření na podporu místní ekonomiky, vyhlášených jako "Plzeňská protikoronavirová dvanáctka", rozhodlo vytvořit podmínky pro podporu kultury, sportu, prezentace města a cestovního ruchu formou individuálních dotací. 

Oblasti podpory 4P:

Podpora kulturních a sportovních akcí, jejichž realizace byla přerušena zákazem pořádání hromadných akcí. Jedná se zejména o akce, které nemohly být realizovány v období od 10. března 2020, byť již byly vynaloženy prostředky na jejich realizaci, a to jak v oblasti produkční přípravy, tak v oblasti propagace.

Tradiční akce přispívající k podpoře image města v nadregionálním dosahu. Lze předpokládat, že řada plánovaných akcí bude přesunuta z původních termínů na podzimní termíny a v tomto období tedy lze očekávat velkou konkurenci akcí. Město Plzeň podpoří primárně akce či projekty, které mají potenciál přilákat do Plzně návštěvníky z celé ČR, a posílit tak rozvoj cestovního ruchu, či dlouhodobě tvoří součást tradičního kulturního či sportovního života v Plzni.

Nové letní aktivity. Zatímco v podzimních měsících lze očekávat výrazný přetlak akcí, v létě bude možné pořádat pouze akce s menším počtem návštěvníků. Přesto je důležité podpořit aktéry, kteří mohou vytvořit program, jenž v rámci aktuálních legislativních podmínek umožní realizaci kulturních a sportovních akcí přispívajících k obohacení veřejného života v Plzni.

Podpora provozovatelům sportovní infrastruktury, kteří v období zákazu hromadných akcí měli zvýšené náklady spojené se zajištěním provozu a údržby sportovní infrastruktury či přišli o příjmy z nájemného sportovní infrastruktury třetím osobám.

Město bude žádosti přijímat do 29. května 2020, o schválení individuálních dotací by měli zastupitelé rozhodovat na svém jednání 22. června 2020.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24