QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňany zajímá budoucnost podchodu. Jeho část zůstane nepřístupná - FOTKY

14.01.2020 13:22

Diskuse o využití podchodu u hlavního nádraží opět rozvířilo nedávné uzavření Šumavské ulice v Plzni pro osobní dopravu. Podle zástupců města by ale znovuotevření podchodu problém nevyřešilo.

podchod Americká_foto QAP (5)
podchod _Americká _foto QAP (2)podchod _Americká _foto QAP (3)podchod _Americká _foto QAP (4)podchod _Americká _foto QAP (5)podchod _Americká _foto QAP (6)podchod _Americká _foto QAP (7)podchod _Americká _foto QAP (8)podchod _Americká _foto QAP (9)podchod _Americká _foto QAP (11)podchod _Americká _foto QAP (10)podchod _Americká _foto QAP (12)podchod _Americká _foto QAP (14)podchod _Americká _foto QAP (15)podchod _Americká _foto QAP (16)podchod _Americká _foto QAP (17)podchod _Americká _foto QAP (18)podchod _Americká _foto QAP (19)podchod _Americká _foto QAP (20)podchod _Americká _foto QAP (21)podchod _Americká _foto QAP (22)podchod _Americká _foto QAP (23)podchod _Americká _foto QAP (25)podchod _Americká _foto QAP (24)podchod Americká_foto QAP (1)podchod Americká_foto QAP (2)podchod Americká_foto QAP (3)podchod _Americká _foto QAP (1)podchod Americká_foto QAP (4)podchod Americká_foto QAP (5)

Město uzavřelo Šumavskou ulici pro osobní dopravu v sobotu 4. ledna. Omezení má zajistit hlavně bezpečnost chodců a zlepšení plynulosti městské hromadné dopravy. Řidiči mohou uzavřený úsek objet po jiné trase. Více jsme psali zde.

Tento krok města ale vyvolal bouřlivé diskuse na sociálních sítích. Řada diskutujících se domnívá, že uzavírka nebyla nutná s tím, že bezpečnost chodců by zajistilo zprovoznění části podchodu u hlavního nádraží.

"Intenzita přechodu chodců přes Šumavskou ulici by se úplným otevřením halového podchodu nijak výrazně nezměnila, neboť vstup do podchodu je ve směru od nádraží až za Šumavskou ulicí (u lékárny). Pokud již dnes chce někdo při cestě z nádraží využít halový podchod, může vyjít z nádraží hlavním vchodem do Mikulášské ulice a vstoupit zde do podchodu otevřeným vstupem. Pro přístup k tramvaji je tato cesta již zcela neatraktivní ve srovnání s východem do Šumavské ulice, proto výstup k tramvaji nebyl otevřen,“ vysvětlil pro Qap.cz Ondřej Vohradský, vedoucí úseku dopravního inženýrství Správy veřejného statku města Plzně.
 
Definitivním řešením k zajištění bezpečnosti pěších bude zřízení přechodu pro chodce přes Šumavskou ulici, který bude součástí světelné křižovatky se Sirkovou ulicí. Tato úprava se již projektuje.
 
Cestující mířící na hlavní nádraží mohou od konce září uplynulého roku využívat část podchodu, a to v úseku od Americké ulice od zastávek Pařížská a od Lidlu a z Mikulášské ulice od chodníku vedoucího pod železničními mosty. Podchod je otevřen od pondělí do pátku mezi 5. a 23. hodinou a o víkendech mezi 7. a 23. hodinou.

Jak již dříve uvedlo vedení města, podchod začal ztrácet svůj smysl, protože odtud postupně mizely obchody a využívalo ho stále méně chodců.

Do budoucna vyroste v oblasti Americké a Sirkovy ulice a Denisova nábřeží nová městská čtvrť. Společnost Ameside, která ji vybuduje, uvedla bez dalších podrobností, že podchod zařadí do svých projektů.
 
FOTO: Qap.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24