QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňská radnice má na střeše úly! Objevit se mohou i na dalších budovách - FOTKY

16.09.2019 14:57

Město Plzeň se dalo na "včelaření". Na střeše radnice přímo na náměstí Republiky byly instalovány úly. Není vyloučené, že se objeví i na dalších budovách. Čtěte podrobnosti!

DSC_0229
DSC_0229DSC_0241DSC_0246DSC_0248

Město Plzeň instalovalo na střechu své radnice na náměstí Republiky dva včelí úly, reaguje tak na fakt, že je populace včel v posledních letech čím dál více ohrožována. Pokud se projekt osvědčí, není vyloučeno, že město úly s včelami rozšíří i na jiné budovy svého magistrátu.

"Nejenom na venkově se dají chovat včely. Městské včelaření je v posledních letech oblíbeným prvkem,“ řekl primátor města Plzně Martin Baxa.

Městské prostředí je pro včely překvapivě vhodným, poněvadž skýtá rozmanitost kvetoucích stromů a keřů v parcích, která se v historické části Plzně nachází v sadovém okruhu centra. Vedle opylení vegetace včely produkují mnoho pro lidské zdraví prospěšných produktů, a to med, propolis či včelí kašičku. Přesto je populace včel v posledních letech ohrožena pesticidy, onemocněními včel a jinými riziky.

"Myšlenku instalovat dva včelí úly na střechu plzeňské radnice na náměstí Republiky jsme měli již delší dobu. Nicméně podmínkou tohoto kroku byla instalace vzduchotechniky v jednacím sále zastupitelstva a související možnost omezení větrání okny. Nápad ´včelařit na radnici´ si vzal za svůj náš bývalý magistrátní kolega, včelař. Ten zajistil umístění včelstev a aktuálně se o včely rovněž stará,“ vysvětlil Petr Triner, ředitel Úřadu správních agend Magistrátu města Plzně.

"Pokud budou pro včely vhodné podmínky, především v podobě počasí, může se radnice těšit na svůj první stočený med již v příštím roce. Výsledné produkty budou sloužit k prezentačním účelům radnice,“ doplnil primátor Martin Baxa.

FOTO: Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24