QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňský fenomén pokračuje! Knižní trilogii uzavírá "Plzeňský uličník" - FOTKY

20.10.2019 13:26

Nakladatelství Starý most přichází s další novinkou a jistě i budoucím hitem. Po velkém úspěchu Plzeňsko-českého slovníku a Plzeňského místopisu je tady Plzeňský uličník! "Pročpa se takle menujou?"

foto-qap-cz (1)

Nakladatelství a vydavatelství Starý most si v závěru letošního roku připravilo velkou novinku a dost jistě se dá říct, že i zaručený hit. Nejspíš jde o knihu, která se objeví pod řadou vánočních stromečků v plzeňských domácnostech. "Plzeňský uličník" uzavírá troligii "plzeňských" publikací, které vyšly v minulých letech.

"Tento díl je zaměřen na historii názvů plzeňských ulic. Vysvětluje, proč dostaly jednotlivé ulice svá jména, po kterých osobnostech se jmenují nebo zda původ názvu je odvozen od historického místopisu," uvádí nakladatelství Starý most.

Kniha podrobně popisuje názvy plzeňských ulic a je dalším dílem plzeňské knižní řady, která se v minulých svazcích zabývala plzeňským nářečím a místopisem. Hned úvodní díl, kterým Plzeňsko-český slovník, se stal obrovským hitem a v podstatě jednou z nejprodávanějších knih na trhu. 

Tentokrát se autorka Kateřina Fantová, která je pracovnicíc plzeňského archivu, zaměřila na názvy ulic. Velmi zajímavý je i průřez změn názvů ulic podle politických událostí v posledních letech. 

První díl, "Plzeňsko-český slovník", spatřil světlo světa v závěru roku 2017 a nakladatelství muselo v podstatě během chvíle přistoupit k dalším dotiskům. Publikace se stala doslova plzeňským fenoménem. Více se dočtete zde.

 

foto-qap-cz (3)

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24