QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňský kraj se připravuje na vlnu romských uprchlíků z Ukrajiny!

03.06.2022 9:24

V Česku začíná být problém s romskými uprchlíky z Ukrajiny. V uplynulých dnech kraj odbavil skupinku více než 70 lidí. Na Tachovsku má kvůli vyššímu počtu ukrajinských uprchlíků vzniknout stanové městečko.

KACPU_foto QAP (10)

Na Tachovsku se zřídí nouzové dočasné ubytování v podobě stanového městečka pro romské uprchlíky z Ukrajiny.  „Bohužel se dva až třikrát prodlužuje doba, kdy jsou tito lidé lustrováni, zda nemají dvojí občanství v EU. Po tuto dobu musí být někde ubytováni, protože není možné je umístit do dočasného bydlení, nemají nárok ani na sociální dávky a nelze je v kraji registrovat. Vzhledem k tomu, že jde o vyšší počty uprchlíků ze specifické skupiny a také z důvodu jejich odlišného sociokulturního původu, jsme se rozhodli zřídit nouzové ubytování v Nových Domcích na Tachovsku,“ vysvětlil hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

Pražský primátor Zdeněk Hřib nejspíš uzavře v červnu KACPU, proto Plzeňský kraj reaguje včasnou výstavbou záchytného stanového městečka. Chce pro to využít lokality Nové Domky na Tachovsku. „O vystavění stanového městečka a využití přilehlého objektu hostouňského ústavu jsme požádali a v řádu dnů očekáváme vyjádření ústředního štábu i ministerstva školství,“ uvedl Špoták.

Pokud bude žádost kladně vyřízena, vznikne v Nových Domcích městečko zhruba pro 100 příchozích. Plzeň už se potýká se skupinami ukrajinských Romů. „V uplynulých dnech Plzeňský kraj odbavil skupinu v počtu 74 osob, protože bylo zjištěno, že již registraci k pobytu mají. Skupina odcestovala z Plzeňského kraje do lokality, kde jim byla registrace provedena. Většinou šlo o Vyšní Lhoty a Bělou Jezovou,“ dodal Rudolf Špoták.

 

foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24