Plzeňští strážníci se od vodních záchranářů učili pomoct tonoucímu – FOTKY

27.06.2022 7:45

Plzeňští policisté se zúčastnili kurzu, který je připravil na situace spojené s topící se osobou. Strážníci v uniformách trénovali v bazénu techniku, jak tonoucího zachránit.

policie_kurz topení_foto MPP (11)
policie_kurz topení_foto MPP (9)policie_kurz topení_foto MPP (8)policie_kurz topení_foto MPP (10)policie_kurz topení_foto MPP (11)policie_kurz topení_foto MPP (12)policie_kurz topení_foto MPP (13)policie_kurz topení_foto MPP (14)policie_kurz topení_foto MPP (15)

V minulém týdnu absolvovalo osmnáct strážníků městské policie školení vodní záchrany. V bazénu Sportovního klubu Radbuza v Plzni si vyzkoušeli pod dohledem členů Vodní záchranné služby ČČK Plzeň jak zachránit tonoucího. „Výcvik Městské policie Plzeň pořádáme každoročně. SK Radbuza nám pro tyto účely bez nároku na honorář propůjčuje bazénové prostory,“ uvedl za Vodní záchrannou službu Plzeň-město II tiskový mluvčí Václav Ondra.

Samotný výcvik strážníkům je zaměřen i na zhodnocení vlastních schopností. „Patří do něj zhodnocení rizik, nepřeceňování vlastních sil, použití házecího lana, či jiné házecí pomůcky, navázání se na lano, který je vhodný pro všechny typy vodního prostředí jako je jez, divoká, stojatá voda, ale i led,“ řekl Václav Ondra.

Strážníci si na vlastní kůži vyzkoušeli práci s tonoucím v uniformách. „Během samotného výcviku strážníci plavou, tzv. šlapou vodu na místě, plavou v oblečení za ztížených podmínek, jak správně uchopit tonoucího, zásady resuscitace po tonutí, a to do příjezdu posádek Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje,“ dodal Ondra.

„Myslím, že získání teoretických a zejména praktických znalostí zásahu při záchraně tonoucího je pro naše strážníky naprostá nezbytnost. Vždyť záchrana tonoucího je specifická činnost a bez znalostí a dovedností je záchrana lidského života obtížná a bez rychlé pomoci má topící se člověk malou šanci přežít. Může se tedy stát, že hlídka Městské policie Plzeň bude na místě jako první a může ve vodě i mimo ni rychle a efektivně zasáhnout až do příjezdu lékařské pomoci. A to je, myslím, zásadní,“ doplnil Petr Baloun, I. místostarosta MO Plzeň 3.

 

foto MMP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24