Podvodník se na sociální síti vydával za vojáka na misi! Z ženy vylákal jmění

03.10.2019 7:59

Policie řeší další případ podvodníka, který se seznámil s ženou pod legendou "vojáka na zahraniční misi" a doslova z ní vytáhl desítky tisíc. V kraji už řešila policie několik takových případů...

DSC05279

Aktuálně případ dalšího podvodného seznámení přes sociální síť řeší policisté na Klatovsku. Důvěřivá žena přišla o nemalé peníze. Podobných případů je přitom za poslední roky řada.

Tentokrát má záležitost na stole hospodářská kriminálka v Klatovecj. "V měsíci září letošního roku poškozená žena z Klatovska komunikovala prostřednictvím komunikačních sítí s neznámým mužem, který vystupoval jako cizinec sloužící v armádě. Údajně byl nemocný a chtěl přijet za poškozenou s tím, že potřebuje finanční hotovost k ukončení služby. Následně si žena psala údajně i s jeho velícím důstojníkem. Žena ve dvou platbách odeslala finanční hotovost na účet vedený v cizině," říká mluvčí policie Dana Ladmanová. Žena přišla o desítky tisíc. Policie celou záležitost šetří jako podvod. 

Zdaleka ale nejde o první podobný případ, kterým se policisté v Plzeňském kraji museli zabývat. V květnu letošního roku přišla například žena s Rokycanska o zhruba čtvrt milionu, když naletěla podvodníkovi, který se vydával za lékaře OSN na zahraniční misi (podrobnosti se dočtete v článku zde). Plzeňská kriminálka pro změnu řešila v minulosti případ, kdy 68letá žena uvěřila báchorkám muže na sociální síti, kdy jí namluvil, že je důstojníkem letectva na misi (více informací najdete zde).

Doporučení Policie ČR:

Pachatelé přizpůsobují své vystupování a vyjadřování smyšlené identitě, směřující k oběti a svým úmyslům.

Záměr podvodníků při seznamování a získání finanční hotovosti:

  • Vyvolat důvěru oběti – přátelský postoj, naslouchající, vytváří pocit sounáležitosti.
  • V průběhu seznamování získá od naivních osob fotografie nebo videa, která lze v budoucnu zneužít nebo využít k psychickému nátlaku.
  • V žádném případě nezasílejte neznámým osobám své intimní fotografie ani svých dětí. Kameru při komunikaci používejte jen se známými osobami.
  • Cílem podvodníků je vytvořit emoční závislost, dokáží i citově vydírat.
  • Vyhledávají osoby, zejména ženy, které jsou osamělé a postrádají náklonnost. Výjimkou nejsou ženy se sníženým sebevědomím a velmi důvěřivé.
  • Pachatelé používají nepravdivá jména, neexistující telefonní čísla nebo i údaje osob, jenž nepředpokládají, že jejich osobní údaje někdo zneužívá.
  • Pokud jsou bankovní účty vedeny v zahraničí – buďte obezřetní!!!

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24