Podvodník se vydával za lékaře OSN. Z důvěřivé ženy vylákal úspory

17.05.2019 19:21

Pozor na falešného lékaře! Slibuje „hory, doly“ i společnou budoucnost. Žena z Rokycanska tak přišla o více než čtvrt milionu korun.

IMG_1130

Seznámení s údajným lékařem OSN z Anglie na sociální síti se nevyplatilo osmapadesátileté ženě z Rokycanska. Kvůli své důvěřivosti teď přišla o své úspory. Případ teď řeší kriminálka.

"Oznamovatelka uvedla, že se v lednu seznámila prostřednictvím sociální sítě s osobou, která se vydávala za anglického lékaře OSN, který se účastní zahraničních misí. Je vdovec a má ve své péči nezletilou dceru. Oznamovatelka uvedla, že spolu komunikovali v českém jazyce, neboť měl dotyčný studovat v Čechách, avšak jeho čeština vypadala, jako by používal překladač. Asi po týdnu komunikaci s tímto mužem sama ukončila,“ uvád policejní mluvčí Dagmar Jiroušková.

Tím ale všechno teprve začalo, protože zhruba po měsíci ženu přes sociální síť kontaktoval další cizinec – lékař hovořící česky, avšak vystupující pod jiným jménem než v prvním případě.

"Oznamovatelce bylo divné, že se na profilu nového přítele nacházely stejné fotografie jako v prvním případě, a že i tento muž má obdobný životní příběh jako její předchozí  známost. Po nějaké době ale začali plánovat společnou budoucnost a komunikace mezi nimi začala být intimnější. Aby byla celá situace důvěryhodnější a emotivnější, začala s oznamovatelkou komunikovat i údajná dcera dotyčného. Společně na oznamovatelku vyvíjeli citový nátlak a virtuální přítel požaoval, aby uhradila výdaje spojené se zajištěním sňatku a s vytvořením společného účtu, aby mohla čerpat finance pro případnou další péči o nezletilou dceru v případě, že by se lékaři na misích něco stalo,“ sděluje mluvčí.

Poškozená tak postupně zaslala celkem 260 tisíc korun, které bylo třeba směnit na bitcoiny.

Ženu pak kontaktovala společnost, které poslala peníze  na vytvoření společného účtu, s tím, že došlo ke komplikacím spojeným s převodem hotovosti ze společného účtu na její účet v České republice.

Podvedená žena teprve potom vše oznámila rokycanským kriminalistům. "Ti zjistili, že obdobným případem zabývají již jejich kolegové z Prostějova a případ z Rokycanska jim  postoupili,“ dodává Dagmar Jiroušková.

Policisté proto nabádají k velké opatrnosti. Na sociálních sítích se nejedná se jen o podvody spojené se seznámením, ale i v souvislosti s koupí nebo prodejem vozidel, zvířat, adopcí dětí z ciziny a podobně.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24