Poledník se stále opravuje. Rekonstrukce čeká i Hradlový most - Rechle

29.06.2021 10:11

Začátek rekonstrukce Hradlového mostu - Rechle u Modravy se posouvá. Posunulo se i otevření rekonstruované rozhledny Poledník, ta bude uzavřená celou letní sezónu.

IMG_4337
IMG_4337IMG_4340IMG_4339IMG_4336IMG_4338

Technologické přepočty a také následné zajišťování materiálu stojí za posunutím opravy Hradlového mostu - Rechle nedaleko Modravy, která měla začít v červenci tohoto roku. Jeho dřevěná konstrukce je v natolik špatném stavu, že je nutná celková rekonstrukce, fakticky stavba celého mostu.

„Po dohodě se zhotovitelem a také statikem ještě prověřujeme nové možnosti využití materiálů pro základní konstrukci mostu. Chceme totiž, aby most vydržel déle, než dvacet let, jako tomu bylo nyní. Druhou věcí, která rekonstrukci odsouvá, je nedostatek materiálů, který v současnosti ovlivňuje celý stavební průmysl,“ vysvětluje důvody zdržení mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

IMG_4340

Rekonstrukce mostu by měla začít na přelomu letošního srpna a září.

Stav starého mostu je pod pravidelným dohledem statika, který povolil jej nadále používat, ale s omezeními, která musejí dodržovat turisté a cyklisté. Na mostě se nesmí zdržovat větší množství lidí, není možné se opírat o zábradlí a není možné po mostní konstrukci jet na kole. Cyklista může kolo přes most pouze převést.

„Tímto žádáme všechny návštěvníky, aby dbali těchto omezení, která budou přímo u mostu popsána. Jen tak bude možné starý most do začátku rekonstrukce využívat,“ sděluje prosbu Jan Dvořák.

Naplno běží oprava šumavské rozhledny Poledník. V loňském roce probíhaly rekonstrukční práce uvnitř věže. Na počátku června se začalo s rekostrukcí interiéru.

Oprava opláštění, která právě probíhá, si vyžádala uzavírku rozhledny. „Kvůli bezpečnosti muselo být uzavřeno nouzové nocoviště v blízkosti rozhledny a to na celou dobu rekonstrukce. Ta měla být hotová na konci července, avšak po té, co zhotovitel odkryl původní opláštění, zjistilo se, že se bude muset vyměnit na celé rozhledně. Kvůli tomu se práce prodlouží nejméně o měsíc,“ uvádí vedoucí informačních středisek a středisek environmentální výchovy Martina Kučerová:

Pokud rekonstrukce skončí ještě v srpnu a kolaudační řízení proběhne do konce září, počítá Správa NP Šumava s tím, že rozhlednu s novým zázemím informačního střediska zpřístupní ještě letos po dobu celého měsíce října.

„Omlouváme se tímto všem návštěvníkům za tyto komplikace, které nás velice mrzí, ale rekonstrukce obou staveb jsou nevyhnutelné a s tím i spojená omezení,“ uvedl mluvčí Jan Dvořák.

foto: NP Šumava

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24