Pozor na internetové seznamky! Falešný inženýr z Bruselu připravil ženu o 160 tisíc

18.10.2019 19:48

Láska přes internet se nakonec nekonala. Podvodník vylákal z důvěřivé ženy peníze na údajný projekt výstavby mostů.

IMG_1156

K velké opatrnosti nabádají policisté všechny, kteří si hledají protějšky na internetových seznamkách. Jeden z případů teď řeší policisté v Plzni. 

"Na policisty se obrátila dvaačtyřicetiletá žena s tím, že se zřejmě stala obětí podvodu. Letos v létě se na internetové seznamce, dle jejích slov, seznámila s mužem, který se prezentoval jako stavební inženýr žijící v Bruselu. Po několika týdenní intenzivní komunikaci, ve které ženu žádal, aby mu byla nejen přítelkyní, ale i oporou, si začal stěžovat na nedostatek peněz na údajný projekt výstavby mostů, a s tím spojených pronájmů stavební techniky. Po ženě požadoval zaslání finanční injekce v "dolarech", s čímž poškozená souhlasila. Dohodli se, že místo požadované měny zašle  na udaný účet v zahraničí finanční částku v "eurech", což žena posléze učinila a převodem zaslala dvě částky, které v přepočtu čítaly necelých 160 tisíc korun,“ sděluje policejní mluvčí  Veronika Hokrová.

Falešný nápadník pak ženu znovu požádal o peníze, ale na to už dotyčná nereagovala. "Když zjistil, že od ní víc peněz nezíská, komunikace ustala. Internetová známost tak ženě vyšla na nemalé peníze. Celým případem se nyní zabývají policisté z obvodního oddělení Plzeň 1 pro podezření ze spáchání přečinu podvod a pátrají po muži, který ženu připravil o desítky tisíc korun. Podvodník si dopisoval lámanou češtinou evidentně překládanou "translátorem". Pravděpodobně se jedná o cizince, který mluví anglicky,“ dodává mluvčí. 

"Tento případ by měl sloužit jako varování pro ostatní, aby byli obezřetní nejen v reálném životě, ale i ve virtuálním prostoru.  Anonymita internetu umožňuje podvodníkům jednoduše vyhledávat potenciální oběti. Pachatelé se při komunikaci snaží své nové známosti přesvědčit a pod různými legendami či záminkami mohou vyžadovat peníze,“ upozorňuje Veronika Hokrová s tím, že obětí se může stát kdokoli bez rozdílu věku a vzdělání.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24