QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pozor na podvodníky! Falešný nadřízený si nechal od účetní poslat peníze

01.03.2020 8:00

Dosud neznámý podvodník požádal e-mailem účetní firmy z Klatovska o zaslání peněz. Žena mu převedla téměř 20 tisíc eur. Podobných případů už se v Plzeňském kraji stalo několik.

IMG_1136

Podvodem ve firmě na Klatovsku se zabývá hospodářská kriminálka.

"V rámci elektronické komunikace se pachatel vydával za nadřízeného, kdy se dotazoval, jakou finanční hotovost mají k dispozici. Následně byla provedena platba na uvedený bankovní účet vedený v cizině. V polovině měsíce února letošního roku účetní převedla částku 19583,04 eur,“ sděluje policejní mluvčí Dana Ladmanová. Převedeno na koruny se jedná o zhruba půl milionu.

Pachatele se zatím nepodařilo dopadnout. „Podle trestního zákoníku, kdo sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl, využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta až osm let,“ dodává mluvčí.

Policisté důrazně varují zástupce firem, aby bez potvrzení a ověření nikomu nikdy neposílali finanční prostředky.

"Pachatelé používají nepravdivá jména, neexistující telefonní čísla nebo údaje osob, které netuší, že jejich osobní údaje někdo zneužívá. Komunikace s podvodníky probíhá jen formou e-mailu. Podvodníci jsou schopni vymyslet si různé legendy, aby od občanů, institucí a společností získali peníze pro svoji potřebu. Pokud jsou uvedené účty vedeny v zahraničí – před odesláním požadované finanční částky buďte obezřetní,“ připomíná Dana Ladmanová.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24