QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

PŘEHLEDNĚ: Nová pravidla testování v zaměstnaní od 17. ledna

17.01.2022 9:38

Od pondělí 17. ledna platí přísnější protikoronavirová opatření. Testování v práci čeká i očkované, pokud jim vyjde pozitivní test, jdou do pětidenní karantény. Změny v testování jsou také ve školách.

covid-19-5080950_960_720

Od 17. ledna platí nová opatření, schválená vládou. Povinné testování se nově týká úředníků ve státních úřadech, zaměstnanců ve firmách, živnostníků i jednatelů společností bez výjimky, což znamená, že testování platí i pro očkované. Povinnost se vztahuje i na ty, kteří podstoupili očkování třetí dávkou, tzv. boosterem.

Testovat se musí všichni pomocí antigenních samotestovacích sad dvakrát týdně. Následující testování zaměstnance proběhne nejdříve třetí den po předchozím testování. Není‑li zaměstnanec v den termínu testování v práci, otestuje se v den příchodu na pracoviště.

Zaměstnanec může testování odmítnout. V tom případě se na něj ale vztahují přísnější pravidla. Pokud zaměstnanec test odmítne, zaměstnavatel to ohlásí hygieně. Neotestovaný zaměstnanec musí nosit respirátor po celou dobu, co je v práci, dodržovat rozestup alespoň 1,5 m od ostatních osob, pokud je to možné, a stravovat se odděleně od ostatních osob.

Zaměstnavatel musí prostřednictvím organizačního opatření co možná nejvíce omezit setkávání netestovaného zaměstnance s ostatními osobami na pracovišti. Pokud je to možné, poslat tohoto zaměstnance například na home office.

Pokud vyjde zaměstnanci pozitivní test na koronavirus, sdělí výsledek testu zaměstnavateli a opustí pracoviště. Následně odejde do karantény, a to na pět pracovních dnů. Pokud zaměstnanec podstoupí v době karantény PCR test s negativním výsledkem, hygiena mu karanténu ukončí.

Pro některé osoby platí výjimka a testování se jich netýká. Jde například o samostatně výdělečně činné osoby, které se v místě, kde vykonávají svoji pracovní činnost, nesetkávají se třetími dalšími osobami.

Dále nemusí podstupovat testování ti, kteří měli v posledních 72 hodinách vyšetření PCR testem s negativním výsledkem, nebo podstoupil v posledních 24 hodinách rychlý antigenní test, který provedl zdravotnický pracovník, s negativním výsledkem.

Pokud se rychle nezmění vývoj epidemiologické situace, tento způsob testování bude podle vlády trvat dva až tři týdny.

Ve školách podstupovali žáci do součané doby povinné testování dvakrát týdně. Od pondělí 17. ledna už se ale bude ve školách testovat jen jednou za sedm dní a to vždy v pondělí. Se žáky se budou ve stejný den testovat i učitelé.

 

foto: Pixabay

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24