Přešli jste na homeoffice? Pozor na skutečné náklady

16.05.2022 12:32     23.05.2022 18:00

Po koronavirové pandemii se některým homeoffice zalíbil a pracoviště navštěvují jen občas. S jakými dalšími životními náklady ale musí počítat?

home office

Koronavirová pandemie je snad za námi. Během této doby s mnozí z nás zvykli pracovat na dálku, ačkoliv jsou v zaměstnaneckém poměru. Část z těchto zaměstnanců se na pracoviště vrátila, ale některým se homeoffice zalíbil a pracoviště navštěvují jen občas. S jakými dalšími životními náklady musí počítat?

Důvodů, proč nedají někteří na homeoffice dopustit, je hned několik. Někteří přiznávají, že se doma o samotě na práci lépe soustředí, všichni si pochvalují to, že ušetří peníze za dojíždění a čas, který by cestou do práce strávili. Čas je jistě velmi důležitou veličinou, je ale třeba si být vědom všech skutečných nákladů, které práce doma obnáší. Pokud jste totiž v práci a ne doma, rozhodně šetříte za energie, v zimním období mnohem více než v letním. Tyto náklady budete hradit sami, firma vám je automaticky proplácet nebude, jedná se spíše o benefit, který některé firmy zaměstnancům poskytují. Cena kwh stále stoupá a tak je jistě vhodné vědět, na kolik vás doopravdy práce doma přijde a kde vám nejvíce unikají peníze.

Topení, nebo klimatizace

Pokud budete v zimních měsících docházet do práce, ušetříte významně za topení. Pokud se vzdálíte ze svého bytu na skoro celý den, můžete ztlumit topení a ušetřit tak nemalé peníze. V případě, že setrváte doma a chcete vytápět na více než 20 stupňů, počítejte s tím, že se tento výdaj odrazí v konečném zúčtování. Pokud vytápíte elektřinou, využijte srovnání cen elektřiny a zkuste zjistit, zda nemůžete přejít k výhodnějšímu dodavateli elektřiny. V zimních měsících může mít na vyúčtování elektřiny vliv také dlouhé svícení, proto je vhodné pracovat vždy tam, kde je nejvíce denního světla.

Počítač

Pokud vám stačí při práci používat běžný notebook, pak se nemusíte bát, že by vám účet za elektřinu zruinoval rodinný rozpočet. Spotřeba moderních notebooků je neobyčejně nízká. Jiná je situace, pokud musíte využívat k práci počítač a velký monitor s širokou úhlopříčkou. Spotřeba elektřiny se u notebooku a desktopů se výrazně liší. Notebook funguje i bez zapojení do zásuvky, je navržený tak, aby byl maximálně úsporný. Zatímco maximální spotřeba notebooku činí zhruba 40 Wattů, u stolního počítače může jít až o stovky Wattů. Nepoužívejte starý CRT monitor, neboť se jedná o mimořádně neúsporný spotřebič.

Kávovar, tiskárna, mikrovlnná trouba

V práci se běžně také občerstvujeme teplými nápoji, případně se stravujeme. Vodu na kávu ohřívejte zásadně v rychlovarné konvici a nikoliv na sporáku. Kávu si vařte úsporným způsobem v moka konvičce, pokud máte velký kávovar, nenechávejte ho zbytečně zapnutý celý den. Nákladný je i provoz tiskárny. Vždy zvažte, zda potřebujete skutečně tisknout. Pokud máte tiskárnu, která po každém zapnutí provádí údržbu a hodláte tisknout několikrát denně, tiskárnu přes den nevypínejte.

ilustrační foto zdroj: zadavatel

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24