QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Přípravu unikátní expozice o létání přerušil covid, říká ředitel Techmanie

26.10.2021 14:44

Plzeňská Techmanie na zajímavých interaktivních exponátech vysvětluje, jak funguje lidské tělo, fyzikální jevy, astronomie, elektřina apod. Jak expozice vznikají? I na to odpovídá ředitel science centra. 

techmania
techmaniatechmania science centrumTechmania scinece centrum 1Vlastimil Volák ředitel Techmania Science centertechmania_exozice_matohacektechmania_exozice_matohacek3techmania_exozice_matohacek1techmania_exozice_matohacek4_expozice-vodni-svet1_expozice-vodni-svet5_expozice-vodni-svetTechmania scinece centrum 1techmania expozice mala vedatechmania expozice mala veda1techmania expozice mala veda2techmania expozice mala vede

Science centra včetně Techmanie nejsou klasická centra zábavy. I tak je někdy ale veřejnost může vnímat. „Science centra jsou relativně mladá a lidé o nich nemají úplně povědomí. Umí si představit galerii, muzeum, zoologickou zahradu apod.,“ vysvětluje ředitel Techmanie Vlastimil Volák.

Science centra mají ještě širší záběr, snaží se především vzdělávat, poučit o vývoji, základních principech apod. A to vše nenásilně, zajímavou formou prožitku. Z rozhovoru s ředitelem plzeňské Techmanie je jasné, jak velký podíl mají science centra na vzdělávání.

„Máme vlastně dva výzkumné směry. Jeden filosoficko-výchovný, abychom si ujasnili, co dává smysl sdělovat (učit) a co je již postradatelná informace, znalost. Ten druhý je pedagogicko-didaktický, to abychom našli nejefektivnější způsob, jak konkrétní cílové skupině informaci, poznatek, předat.. Toto jsou dvě oblasti, které science centra musí rozvíjet. Bez toho by to nedávalo smysl,“ uvádí dále Vlastimil Volák.

_expozice-vodni-svet1

Proto do plzeňské Techmanie ročně zavítají i desetitisíce dětí v rámci školy. Školní exkurze sem chodí na nejrůznější prohlídky, v roce 2019 před koronavirovou pandemií jich bylo na 50 tisíc. Učitelé ocení hlavně to, že děti z atraktivních exponátů rychleji pochopí principy fungování. Velkým pomocníkem je proto Techmania například při fyzice, chemii a dalších předmětech.

„Důležitá je názornost. Někdy je těžké pro učitele „s křídou u tabule“ něco vysvětlit. V Techmanii děti mohou principy pochopit na jednotlivých exponátech. Jsme vlastně takový sdílený prostor, který je vybavený dražšími, řeknu didaktickými pomůckami. Myslím tím exponáty. A důležité je, že v regionu takový sdílený prostor máme a děti mají příležitost věci kolem nás pochopit i jinak než jen z učebnic. Jsme názorní a aktuální,“ vysvětluje Vlastimil Volák.

Ředitel Techmanie upozorňuje i na to, jak důležitý je prožitek. „Samozřejmě dnes už doba pokročila a pro vzdělávání nejsou dostupné už jen učebnice, knížky, publikace. Už máme možnost mít názorné i grafické pomůcky, natočené, online, animované, ve 2D i 3D, dokonce už s virtuální a rozšířenou realitou. Není to sice ještě úplně běžné, ale je to ve vzdělávání nějaký dobrý směr. Ale stejně tam chybí prožitek. A tady u nás, tím, že jsou exponáty 3D a off-line, mají návštěvníci prožitek na vlastní kůži.“

I při přesunu do online prostředí lidé zkrátka potřebují stále vlastní prožitek. A právě to se snaží Techmania návštěvníkům nabídnout.

_expozice-vodni-svet

Na počátku si Techmania exponáty objednávala. Postupem doby se toto plzeňské science centrum vypracovalo tak, že vyrábělo své vlastní exponáty i celé expozice. A dokonce je zapůjčovalo do zahraničí.

„Naše expozice byly v Německu, Irsku, Finsku, Estonsku, Polsku, dokonce naše expozice věnující se obnovitelným zdrojům energie tvořila jedno celé patro Českého pavilonu na výstavě EXPO v Kazachstánu. Také díky této expozici měl náš pavilon třetí nejlépe vystihující téma celého EXPO, což bylo Future of Energy,“ vyjmenovává úspěchy Techmanie její ředitel.

A jak vlastně takový exponát či celá expozice vzniká? Za vším je velmi mnoho času, vývoj exponátu zabere několik let. „Je to dlouhý proces vývoje, v podstatě trvá 3 až 4 roky. Není to tak, že si sedne pár lidí, do 14 dní to někdo napíše a nakreslí a další to jednoduše vyrobí. Aby vše fungovalo, musí předcházet dlouhá fáze vývoje,“ uvádí Vlastimil Volák.

Rok a půl před vypuknutím pandemie covid-19 v Evropě začala plzeňská Techmania pracovat na unikátní expozici se Science centrem v Granadě, s muzeem Air Space v Paříži a dále muzeem přírodní historie v Bruselu, které má největší sbírky dinosaurů v Evropě. Cílem bylo vytvořit jedinečnou expozici o létání, která měla uspět minimálně v Evropě. „Měla znázornit evoluci, ukázat, jak se živočichové zvedli ze země a začali létat. Jak člověk zařídil, že my jsme schopni se dostat do nebe apod. Dostatečně silné téma. Ale jen vývoj takové expozice je minimálně tři roky. A tak nám bohužel covid tuto krásnou práci přerušil,“ uvádí Vlastimil Volák.

Po pandemii se už Techmania a ostatní partneři k vývoji této unikátní expozice nevrátili. Kvůli špatné situaci s financováním zastavila Techmania veškeré vývojové a výzkumné projekty a propustila i řadu lidí. Pro vzdělávání a budoucnost je ale důležité, aby se takto unikátní centrum k vývoji znovu vrátilo. A tak doufejme, že v blízké budoucnosti vyřeší všechny existenční problémy a bude znovu v této činnosti a tvořit v Plzni exponáty, které si bude znovu půjčovat celý svět.

Vlastimil Volák ředitel Techmania Science center

foto: Techmania

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24