QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Prodat, pronajmout nebo opravit? Osud kulturního domu Peklo není jasný...

08.02.2019 12:56

Kulturní dům peklo v Plzni musel být vloni uzavřený kvůli havarojnímu stavu. Město nyní řeší, jak dál postupovat. Rozhodnuto by mělo být na jaře.

Tenhle pohled se v nejbližších letech nezmění, žádné výrazné rekonstrukce se neplánují.

Plzeň zřídí pracovní skupinu, která se bude zabývat budoucností svého památkově chráněného kulturního domu Peklo. Ten musel být loni uzavřen, protože podrobný průzkum stavu krovů a zdiva nad velkým sálem ukázal masivní napadení dřevokaznou houbou.

Město má nyní tři možnosti, co s Peklem dál, rozhodnout by se mělo nejpozději v květnu. V úvahu přichází prodej, oprava v režii města nebo také nabídnutí objektu v koncesním řízení do dlouhodobého pronájmu, kdy objekt by opravil sám nájemce.

"Co se týká oprav, jsou připraveny dvě varianty. První takzvaná minimální, která zahrnuje opravu velkého sálu a přilehlých prostor včetně zázemí pro účinkující. Zde je odhad investičních nákladů zhruba 210 milionů korun bez DPH. Druhá varianta takzvaná maximální zahrnuje kompletní rekonstrukci objektu, zde je odhad nákladů 420 milionů korun bez DPH,“ přiblížil radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem David Šlouf.

V případě, že by objekt, v němž se konaly maturitní plesy, koncerty i divadelní představení, chtělo město opravit samo za své peníze, muselo by si vzít úvěr. V úvahu připadá úvěr z Evropské investiční banky, u níž má město otevřený úvěrový rámec ve výši 650 milionů korun, peníze z něj dosud nečerpalo.

O budoucnosti Pekla rozhodnou zřejmě již v květnu zastupitelé města. Předtím pro ně bude na návrh radního Davida Šloufa připraven seminář, kterého se zúčastní architekt, zástupci jednotlivých odborů magistrátu i další subjekty, poté bude ustavena napříč politickými stranami pracovní skupina, jež se bude problémem zabývat. Do května by měla navrhnout řešení a to předložit zastupitelům. S návrhem na uspořádání semináře i vznik pracovní skupiny souhlasili zástupci koalice i opoziční zastupitelé.

Zdroj: Magistrát města Plzně

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24